Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Căldură mare, pe strada Pacienții!

A avut loc și şedința de Consiliu Județean, respectiv şedința de investire a președintelui Consiliului Județean, şi a vicepreședinților. Ne-am prezentat şi noi. Primul impact: căldură, căldură mare. Mulți dintre cei prezenți s-au înghesuit pe primul rând, la geamuri, pentru că acolo este aerul condiționat. În sală rumoare continuă, iar pe fundal vocea celor de la prezidiu care nu prea impresiona pe nimeni. Din nou am simțit căldura apăsătoare, respectiv năduşeala acelui loc închis aproape ermetic şi chiar în acel moment, Prefectul – încercand un spirit de glumă – le spune celor prezenți că sistemul de vot electronic nu funcționează şi că îi sfătuiește să voteze prin ridicarea mâinii.

Sfatul Prefectului şi căldura mare, mi-au amintit de o replică din piesa „Căldură Mare“ a lui Caragiale, evocată magistral de Maestrul Mitică Popescu şi anume: „Amice, eşti… idiot!“ Dar ce să-i faci, nu am certitudinea faptului că „amicul“ este cum a zis Caragiale, dar un lucru este cert: sistemul de vot electronic nu funcționează. Bineînțeles că lucrările au început cu o ceartă şi anume pentru proporționalitatea comisiei de validare. Regula zice că trebuie să existe o proporționalitate, te lupți pentru asta, dar mi se pare falsă ardoarea şi mi se pare falsă responsabilitatea cu care te implici într-un lucru care este prestabilit sau intuit 100% în momentul numărării voturilor. Este penibil faptul că au încercat un exercițiu democratic, acolo unde nu e cazul.

Spectacol de doi bani. După care lucrările au continuat cu o pauză. La un moment dat peste rumoarea generală se distinge un fel de agitație isterică în colțul PER şi anume domnul Goidescu Ionel voia să ia cuvântul fapt care i-a speriat pe unii membrii PER prezenți şi anume membrii PER de obediență gri spre negru. În ciuda mizeriilor suferite – respectiv a fost eliminat din partid într-un mod îndoielnic, pentru nişte motive care nu au fost clar explicate opiniei publice – ei bine în ciuda acestor lucruri, domnul Goidescu a luat cuvântul calm, relaxat şi demn. Au urmat o serie de luări de cuvânt, de propuneri pentru Comisii, pe fondul aceleiași rumori generale, se ridică mâini, se numără mâini căzute, mâini ridicate, se mai numără odată, se trece mai departe, pentru ca după aia să se mai numere odată că parcă nu a fost bine, mulți dintre cei prezenți fiind total bulversați, auzindu-se şoapte prin sală precum şi nedumerirea pe deplin justificată a unui consilier derutat: „Bă, pentru ce ridicăm mâna acum?“, “Lasă bă, e bine-aşa… e bine-aşa!“ În continuare, căldură mare.

Se fac propunerile pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean, sunt nominalizați Veştea (foto) şi Dunca. O doamnă de la Râşnov se ridică şi cu glas tânguit: „Hai acasă mamă că ai servici’ bun!“ (dna. respectivă se referă la faptul că Veştea, a luat al treilea sau al patrulea mandat de primar la Râşnov -n.m.). Veştea zâmbește de la o ureche la alta. Zâmbeşte şi Dunca, dar mai îngust puțin. Urmează momentul votului. S-a organizat o cabină de vot în spatele sălii. Se deplasează votanții pe rând către cabină, încercând să fie spirituali în gesturi şi „vorbe de duh“, dar nu reușesc decât să fie penibili. Din caraghioslâcurile elucubrate în drum spre cabina de vot reiese clar un singur lucru, că fiecare din aceşti măscărici, în microclimatul lui se crede o mică zeitate, adică la el la firmă unde e patron, la el la serviciu unde e director sau şef de departament la el acasă unde este stâlpul ogrăzii, fiecare din ei sunt obișnuiți ca omul de rând (adică angajații, subalternii) să râdă admirativ la glumele lor infantile şi grobiene şi la umorul lor care se vrea de situație dar care nu este decât penibil şi oligofren.

Oamenii ăia ce să facă, s-or forța să se amuze săracii, ca să nu-l supere pe şefu’. Dacă ei – măscăricii – au uitat un lucru esențial, măcar voi cititorii noștri să nu-l uitați: ei sunt acolo datorită vouă. Este esențial să nu uitați, pentru că momente vor mai veni!
Bogdan GABRIEL

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...