Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Scrisoare de dragoste și căldură în afacerea TETKRON

Despre TETKRON iar și iar. Săptămâna aceasta s-a declanșat  un confict de muncă început cu un protest la sediul TETKRON unde aproximativ 50 de angajaţi din personalul tehnic au cerut socoteală conducerii. Din cei 176 de angajaţi pe care îi are societatea, 104 au primit notă de concediere Oamenii, care sunt în perioada de preaviz și urmează să fie disponibilizaţi din 28 iulie au afat că nu li se vor plăti cele șase salarii compensatorii prevăzute de Contractul Colectiv de Muncă iar directorul societății a declarat că nu are de unde să dea acești bani. Majoritatea celor disponibilizati sunt oameni trecuți de 45 – 50 de ani, unul dintre ei având chiar 57 de ani, vârstă la care nimeni nu îl mai angajează. Oamenii care au primit preavizele pe 1 iulie au trait și trăiesc cu speranța că se mai poate face ceva datorită faptului că au fost depuse actele pentru licențierea societății ca producător de agent termic. Mai mult, ei acuză conducerea că au fost concediați doar muncitorii în timp ce personalul TESA a rămas pe posturi. Care personal TESA este cel mai bine plătit și nu este implicat în producția directă. Deși la data de 31 martie TETKRON administra 14 centrale termice care aveau capacitatea de a deservi cu apă caldă și căldură peste 4.000 de apartamente, acestea au rămas închise. De ce? Este simplu: se încearcă închiderea societății și mușamalizarea scandalului care a dus la cercetarea penală a primarului George Scripcaru pentru corupție. Iar aceste concedieri nu sunt decât un semn clar că nu se va face nimic pentru oamenii care își încălzesc apa la aragaz.

Azi am intrat în posesia unui document care demonstrează ori incapacitatea administrației locale ori rea voință, motiv pentru care se pare că Ministerul Dezvoltării și Administrației a pus ”piciorul în prag”. Scrisoare pe care o publicăm integral.

Cätre:

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BRAȘOV

Domnului primar George SCRIPCARU

Spre stiinta: S.C. TETKRON S.R.L. Brasov

Domnului director general Liviu MOSORA

Referitor: alocare cote defalcate din impozitul pe venit în vederea acoperirii costurilor induse de prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Brașov

Stimate domnule primar,

Avänd în vedere sesizarea S.C. TETKRON S.R.L. nr. 1028/13.06.2016, înregistrată la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice cu nr. 55756/14.06.2016, referitoare la creanțele pe care le are de recuperat de la Primăria municipiului Brașov, vă rugăm sä ne transmiteți punctul dumnevoastră de vedere cu privire la conținutul acestui document.

Din această adresă rezultă că Primăria municipiului Brașov datorează operatorului de termoficare suma de 811.147,20 lei pentru acoperirea diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturată populației, aferentă perioadei de furnizare 21 martie 2016 – 07 aprilie 2016, iar Consiliul Local al Municipiului Brașov nu a aprobat acoperirea din bugetul local a pierderilor induse de prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație, înregistrate de S.C. TETKRON S.R.L. la data de 31 decembrie 2015, în sumä de 13.768.207 lei.

Arătăm că potrivit art.3 alin. (5) din Ordonanța Guvernului nr. 36/2006 privind unele măsuri pentru funcționarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populației, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 483/2006 cu modificările și completările ulterioare, „în cazul în care autoritățile administrației publice locale nu cuprind în bugetul local sumele stabilite potrivit alin. (4) sau nu efectuează plata acestor sume către furnizorii de energie termică potrivit programului aprobat prin buget, furnizorii de energie termicä sesizează Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. În baza ordinului comun al ministrului dezvoltării regionale și administrației publice și al ministrului finanțelor publice, direcțiile generale ale finanțelor publice alocă bugetelor locale cotele defalcate din impozitul pe venit, cuvenite acestora potrivit legii, numai pentru plata obligatiilor către furnizorii de energie termică, pânä la lichidarea obligațiilor respective”.

Pentru a nu periclita activitatea Primăriei municipiului Brașov, ca urmare a blocării alocării cotelor defalcate din impozitul pe venit, vă rugăm domnule primar să ne comunicați în regim de urgență sumele datorate operatorului de termoficare și perioada în care vor fi integral achitate.

Cu deosebitä considerație,

MINISTRUL DEZVOLTĂRII REGIONALE ȘI ADMINISTRAȚIEI PUBLICE

Vasile Dîncu

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...