Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Consiliul Judetean blochează sănătatea Brasovului. Ce interese are „Andi” Kadas?

În conformitate cu prevederile OUG 57/2015 cu modificările ulterioare, prin care se reglementează salarizarea personalului plătit din fonduri publice și conform atribuțiilor și procedurilor Legii administrației publice locale 215/2001, Unitatea de Asistenta Medico-Socială si de Pneumoftizilologie a înaintat către plenul Consiliului Judetean Brasov, Organigrama și Statul de funcții modificat, astfel încât, începând cu data de 01.08.2016 sa se poată face demersurile necesare pentru angajații care beneficiază de aceste modificări.

Surpriză mare însă în  plenul ședinței de Consiliu unde hotărârea a fost respinsă la vot, privind aviz negativ din partea comisiei de sănătate din cadrul consiliului judetean, fără a se face o motivare temeinica a acestui aviz negativ. Deși Ordonanța de Guvern este cu aplicabilitate pentru toate spitalele, iar pentru celelalte a fost aprobată modificarea statelor de funcții. Se pare că cei din conducerea unității au  solicitat prezența la discuțiile din comisie, pentru a justifica cererile, cei din comisia de sănătate și plenul nici nu au vrut să audă…

În expunerea de motive s-a solicitat modificarea unui post de asistent generalist în asistent medical de igiena si sănătate publica, cunoscut fiind faptul că un asistent medical de igiena are în responsabilitate monitorizarea infecțiilor nosocomiale, adică a infecțiilor intraspitalicesti, astfel încât acestea să poată fi ținuțe sub control. Modificare recomandată chiar de către DSP Brasov în urma unui control efectuat la respective Unitate.

Trebuie să facem precizarea că Unitatea de Asistență Medico-Socială și de Pneumoftiziologie este singura unitate cu acest profil din tara, aici  fiind internați pacienți cu afecțiuni pulmonare- TBC, BPOC, cancere pulmonare, cât și alte afecțiuni asociate, care necesita tratament îndelungat și sub supraveghere de specialitate.  În plus unitatea face eforturi pentru a fi o soluție pentru pacienții care nu pot fi lăsați pe strada, la voia întâmplării, bolile de care aceștia suferă fiind un real pericol pentru sănătatea publica a județului Brasov. Interesant este ca membrii comisiei de sănătate din consiliul judetean sunt persoane fără nici un fel de pregătire și experiență în administrație publica și mai ales fără cunostinte în domeniul sănătății si care nu reușesc decât să ducă în derizoriu un subiect sensibil, demonstrând o iresponsabilitate gravă care pune pune in pericol viata pacienților.

Președintele comisiei de sănătate este nimeni altul decât consilierului Andi Kadas- PNL care a blocat în repetate rânduri buna desfășurare a actului medical. Oare are un interes personal? Bănuim că ”supărările” lui ar fi mai multe:

  • nu poate avea cu spitalul în cauză un contract de paza , evident acordat unei anume firme, aceste servicii fiind asigurate chiar de Direcția de paza a Consiliului Judetean ( o pază desigur la fel de eficiantă ca în ncazul aeroportului?)
  • dorește oare să ”plătească polite politice” directorului spitalului – Laura Bratosin – pe care la momentul validării listelor electorale ale PNL  a reușit să o înlocuiască cu Nadia Râncu (cumnata lui ”Andi” Kadas, cu complicitatea lui Scripcaru si a lui Căncescu) fapt care a determinat o reacție violenta din altor membri PNL care au fost imediat sancționați? Si care a reușit permanent să-i țină piept afaceristului implicat în mai multe contracte încheiate cu onor consiliu județean?
  • are legătură oare faptul că Secretarul comisiei, Dna Gabriela Brebeanu,  a cărui singur merit este acela de a fi fost secretara lui George Scripcaru la partid , nu a înțeles ce înseamnă un asistent igienist și ce obligații are acesta? Și care doamnă se asigură astfel că se respectă în continuare înțelegerile dintre Scripcaru și Căncescu?

Desigur, nici Dna Mariana Sebeni care este un fel de moașă comunală și care se pricepe la toate nu are habar de legislația din domeniul sănătății la fel ca și colegele ei, singura ei preocupare împreună cu Dna Brebeanu fiind sa posteze pe facebook  poze cu ele de prin spitale. Și nu în calitate de pacienți, Doamne ferește!

Nici pe Dna Mihaela Soneriu, fosta secretara a dlui Căncescu, nu prea a interesat-o punctul de vedere al unițății spitalicești și nici faptul că o hotărâre de consiliu judetean nu poate împiedica aplicarea unei ordonanțe de guvern, demarând astfel un abuz în exercitarea funcției.

”Moașele” din comisia de sănătate a consiliului nu au avut alt motiv de invocat decât salariile prea mari, deși acestea sunt sensibil mai mici decât cele ale Spitalului de Pneumoftiziologie în condițiile în care unitățile sunt vizibil echivalente. Acești indivizi și individe sunt atât de ignoranți încât nu au știut nici să citească în documentele prezentate nivelul salarizării, confundând salariul medicului sef cu al contabilului și susținând că este prea mult să ia salariu contabilul 9900 lei, cand acesta era de fapt salariul medicului șef. Salarii care au fost stabilite de Guvern prin grilele anexa la Ordonanța de Guvern.

Oare contează faptul ca onor Consiliul judetean este proprietarul clădirii situate într-o poziție bună poate naște multe dorințe oculte ca unitatea sa fie închisă si transformată in hotel, așa cum se aude prin urbe?

În timp ce sistemul medical brașovean necesită un debușeu de pacienți cu nevoi reale și nu se justifica închiderea sau anihilarea acestei unități, ci dimpotriva, sprijinirea, chiar managerii de spitale solicită vehement înființarea a încă o unitate de profil! In ultimii 5 ani, numărul pacienților a crescut cu 40%, profilaxia s-a agravat, iar riscul de răspândire a TBC-ului dacă pacienții nu sunt institutionalizați este unul real și cu efect imediat asupra populației. Cert este că refuzul deliberat de a pune în aplicare ordonanța este clar o problemă penală iar prin atitudinea iresponsabila a acestor moașe de ocazie sunt puse în pericol viața pacienților, viața și sănătatea populației si un atac la sistemul de sănătate brașovean, aflat deja într-o gravă situație.

Vom reveni asupra subiectului ținând cont de gravitatea situației și de implicațiile politice în acest caz.

This slideshow requires JavaScript.

Alexandru PETRESCU

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...