Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Să ne afumăm!

În fiecare week-end, în timpul sezonului cald, orașul prinde miros de grătar. Prin curți, în spatele blocurilor, pe la periferie omul face un foc ca să-și prăjească ceva. Firesc până la urmă, căci omul iubește mâncarea și mai ales carnea friptă. Nimic rău în asta. Dar ce ne facem că o activitate ce ar trebui să fie totodată și relaxantă, ne înghesuie pe toți cetățenii urbei în doar trei zone special amenajate pentru o astfel de activitate?

În vreme ce în alte țări de pe alte planete, omul face liniștit un picnic pe o pătură cadrilată, scoțând tacticos din coșul special un prosecco și ceva gustări sofisticate sau înfulecă pur și simplu un hot dog, tolănit în iarbă, în mijlocul parcului, românul iși cară juma de casă ca să încingă un grătar la Noua, la Pietrele lui Solomon sau La Iepure. Mirific! Dacă ești matinal și fugi cu grătarul, salteaua și casetofonul în cârcă pe la 8-9, prinzi un loc. Nu preferențial, căci oricum toate aceste „locuri special amenajate“, sunt înghesuite unul într-altul de mai-mai vecinul te stropește atunci când mușcă din micu-i suculent. Superb!

Și-așa norocos, ocupi repede o vatră de foc, pui „stop masa mea“ pe cea mai apropiată și-ți aștepți „prietenii/colegii/vecinii“ de grătar. Numai bine, că în două ore poiana (oricare ar fi ea) e plină de foc și fum, de mirosuri oarecum asemănătoare și de oameni parcă tăiați după același tipar. Este și normal, câtă vreme urbea s-a preamărit și a oferit plătitorilor de taxe niște zone de agrement culinar, făcute parcă de Nea Costel pădurarul din Dâlga. Și totul pe ritm de muzică aferentă. Și nu, nu e Mozart. Lux!

Oare chiar nu are nimeni suficientă materie cenușie pentru a planifica și a realiza niște zone urbane de picnic adevărate? Care să respecte normele de siguranță, cele de mediu și mai ales cele de bun simț. Zone în care să mergi să te simți cu adevărat bine, să nu deranjezi și să nu fii deranjat. Să ai parte de confort, de utilități (ca să nu faci pipi în boscheți) și de frumos. Ca pe la alții. Că tot ne credem oraș european.

Karla TITILEANU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...