Balmoș

Ingrediente:

  • lapte
  • mălai
  • smântână
  • unt
  • sare
  • ouă
  • telemea de oi, veche de un an.

Cantitățile sunt în funcție de măiestria bucătarului !

Preparare:

Punem untul în ceaun și îl lăsăm să se topească la foc mic. Adăugăm laptele, smântâna și sarea, amestecând mereu. Când toate astea s-au încins, se adaugă mălaiul (ca la o mămăligă ciobănească ce este, adică o parte „farină“ la trei și chiar doua părți „zamă“) Se amestecă mereu până se face febră musculară – de parcă viața ar depinde de asta! – până răzbește la suprafață untul, ca niște băltițe de primăvară pe pământul dulce-senzual al mămăligii. Acum se mai lasă un chiculuț în spuza încinsă, să prindă coajă – la cuptor e și mai bine, că prinde crusta și sus și jos. Dacă s-a rumenit, este momentul să dăm mămăliga deoparte, o punem într-o tavă adâncă. Facem cu polonicul căușe și punem în ele ouăle. Peste ele radem telemea veche de oaie. Dăm la cuptor sau din nou pe jar. Trai bun cu doamna, mere bine cu un albior demisec de la Crama Gârboiu!

Chef Adrian NEAG

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.