Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Ligheanul fermecat

Tetkron a devenit un șlagăr la modă. După ce a fost sistată furnizarea apei calde pe 7 aprilie 2016 au început debranșările. Directorul Liviu Mosora preciza în luna iulie că în momentul de față mai sunt racordate numai 9.500 de apartamente la rețeaua de termoficare, față de 10.700, câte erau în primăvară. Se pare însă că numărul apartamentelor debranșate este mult mai mare și crește în continuare. Între timp, bâlbele administrației pe subiectul apei calde și a căldurii ce trebuie furnizate la iarnă dau fiori celor care încă mai speră că va funcționa la timp un sistem centralizat.
În timp ce se încearcă închiderea TETKRON și se disponibilizează oamenii din societate, s-a propus soluția înființării unei noi societăți aflate în subordinea primăriei care să fie și furnizor și distribuitor de agent termic. Intenție care nu se va finaliza în acest an nici cu slujbe la Patriarhie! De ce? Este simplu: trecând peste deschiderea unei noi societăți, trebuie obținute avize, licențe și aprobări speciale. Apoi trebuie să ai în ce să fierbi apa, adică de un lighean imens și care costă o grămadă de bani. Așa, o grămadă cam cât Tâmpa.

104 persoane dintre angajații TETKRON au fost disponibilizati. Aceștia au cerut plata salariilor compensatorii prevăzute în contractual colectiv de muncă, adică 1,6 milioane de lei (9000 de lei net pentru fiecare disponibilizat)

Așa că, un om hâtru și cu simțul umorului, primarul George Scripcaru care are treabă cu DNA în unul dintre dosare tocmai de acest subiect, îi deleagă spre dreaptă rezolvare sarcina de a rezolva problema viceprimarului  Mihai Costel. Adica unul din cei care l-au tocat inclusiv în campanie pe acest subiect. Iar Costel se apucă de treabă și face o comisie din șapte consiglieri care se pun pe treabă și declară că până la sfârșitul lunii august va fi gata societatea cea nouă cu tot cu licențe. Apoi pleacă băieții în oleacă de vacanță unde probabil s-au gândit cum și ce să facă. Probabil că au soluția și vor să ne facă o surpriză, mai ales că până la sfârșitul lunii august mai sunt două săptămâni. Dar ceva pute. În primul rând nu este suficient să faci o societate de termoficare și să o și licențiezi. Pentru că îți trebuie și ceva motoare și cazane speciale a căror prezență este esențială pentru autorizare. Care motoare și cazane dau cu virgulă – nu există și trebuie achiziționate.

Pentru ca lucrurile să funcționeze corect, se ia în consiliul local hotărârea să se înființeze serviciul public de termoficare. Și începe hora. Adică consilierii PSD cer ca pe masa de lucru să se depună și rapoartele de specialitate si expunerile de motive ale compartimentelor de resort din subordinea primarului (Direcțiile Juridică, Economică, Tehnică) și viza de legalitate a secretarului. Și pentru a fi siguri că nu vor ajunge în situația de a da ceva declarații pe la DNA, tot consilierii PSD au cerut Prefectului să verifice legalitatea respectivei Hotărâri.

Una din deciziile luate în consiliul local a fost și aceea de a prelua patrimoniul de la TETKRON. Numai că TETKRON nu este încă moartă, chiar dacă pare un cadavru în descompunere. Este o firmă care respiră greu și nu se dă dusă la groapă. Nu este ușor să o faci dispărută pentru că are ceva special: datorii imense! 18.242.000 de lei, din care 15.314.000 de lei către producătorul de agent termic Bepco, 1,6 milioane de lei salariile compensatorii pentru cei 104 disponibilizați, pierderile înregistrate la data de 31 decembrie 2015,  în valoare de 13,6 milioane  de lei. Ar fi de recuperat aproximativ 2 milioane de lei din rambursări de TVA, dacă se va câștiga procesul cu ANAF în acest sens. Poate de aici și cererea celor de la PSD care insistă pe verificarea legalității.

Acum că a trecut vacanța, comisia celor șapte s-a întrunit și încearcă să facă ceva. De fapt nu fac decât să împingă aerul cu pieptul, adică aproape nimic. Normal ar trebui să fie sinceri și să spună adevărul, că nu se va rezolva în timp util. Pentru că au două variante care pot merge împreună: prima, să repornească centralele de cartier care vor asigura doar o parte din necesar cu niște costuri imense, iar a doua să organizeze o licitație pentru achiziția de agent termic. Numai că la Brașov singurul capabil să ofere tehnic acest lucru este BEPCO. Problema BEPCO este însă că are gazul tăiat și nu mai furnizează pentru că TETKRON nu a plătit restanțele. Și nici nu le va plăti decât prin decizie judecătorească. Iar consilierii nu vor semna pentru plata restantă pe motive de dosare la DNA și nu vor să ajungă colegi de dosar cu Scripcaru. Așa că oameni buni, nu sperați la căldură și apă caldă în sistem centralizat. Dacă nu aveți bani de centrale de apartament, luați un lighean mai mare sau puneți sub cadă un arzător. Iar la iarnă luați pături mai multe, că de căldură nici nu poate fi vorba. Oricum, vom intra în istoria celor 1001 de nopți. Istoria frumoasă era cu Lampa lui Aladin. Istoria friguroasă va fi cu ligheanul lui Scripcaru. Ligheanul fermecat care face apa caldă și la iarnă cald. Sau nu!

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...