Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Ana Pauker și Sucaciu

Cultul personalității a evoluat, în perioada Dej, ca și în epoca Ceaușescu, de la elogierea unui grup de conducători la idolatrizarea liderului suprem. La început, ovațiile erau pentru Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Vasile Luca, Teohari Georgescu, Emil Bodnăraş, dar, mai târziu, odată cu epurările succesive și concentrarea puterii în mâna lui Dej, acesta din urmă a devenit principalul beneficiar al cultului.

Totul a început cu: „Ana, Luca şi cu Dej / Bagă spaima în burgheji“, „Gheorghiu-Dej / Luptător / Pentru pace şi popor“sau „La armată Bodnăraş / Are grijă de ostaşi“. Așa strigau manifestanții în timpul mitingurilor organizate de puterea comunistă. Meritele liderilor trebuiau subliniate și astfel cantitatea de gratitudine populară creștea spre vârful piramidei. Comunismul era pentru toți, dar unii erau considerați mai inițiați decât ceilalți, iar această logică a „avangardei“ a făcut posibil cultul personalității.

Nu intru acum în detaliile istoriei, dar este relevant faptul că au existat aplaudaci. De fapt nici regimurile democratice de dinainte de 1945 nu erau străine de manifestări de simpatie la adresa puterii politice. Chiar în condițiile în care exista, în mod evident, o temperare a exceselor datorită echilibrului impus de Casa Regală.

Ne întoarcem la aplaudacii timpurilor lui Ana Pauker

După intrarea în sufletul poporului român cu bocancii sovietici, comuniștii au știut foarte bine că le trebuie o masă de propagandă. Primii la care au apelat au fost acei indivizi dispuși să-și vândă neamul în schimbul privilegiilor oferite de comuniști.

În 1948, a început naţionalizarea şi mai apoi, până în 1965, şi colectivizarea. Dar cel mai important pas a fost lărgirea bazei de masă a partidului. Practic, numărul de membri a crescut brusc şi inimaginabil.

Era, de altfel, cum arată istoricii, principiul „ori eşti cu noi, ori eşti împotriva noastră“. De altfel, au fost atrase clasele vulnerabile, muncitorii săraci, ţărănimea săracă şi întoarsă împotriva „duşmanilor de clasă“, burghezii şi cei cu pământ mult sau avere. Au fost atraşi şi o serie de intelectuali care doreau un trai decent, distincţii sau mărire.

Și atunci când apărea o voce de dizident, care arăta clar că politica aplicata nu era democrată, toată clasa muncitoare îl înfiera, cu mânie proletară, pe dizident.
Evident, în vremea noastră, manifestările de idolatrie la adresa vreunui personaj politic nu sunt însoțite de aceleași metode de condamnare în piață. Acum apar zeci de aplaudaci și propagandiști pe mediile de socializare și îl fac pe dizident să își aducă aminte și de laptele supt de la mă-sa.

Așa și în Făgăraș, nici comună, nici oraș

După alegerea pseudo-independentului Sucaciu la primărie, au continuat manifestările de iubire nețărmurită la adresa alesului, manifestări pentru care și Nicolae Ceaușescu ar fi invidios. Altul ca el nu mai este, tot ce face el este benefic pentru făgărășeni, să îi dea Cel de Sus sănătate să le facă pe toate, a fost așteptat ca Mesia să scoată Făgărașul din beznă, ce mai, un pomelnic întreg de iubire. Și să recunoaștem că îi și place să fie adulat, se vede după zâmbet.

Nu îndrăznește nimeni să spună că cele spuse în campania electorală sunt foc de paie în ochii prostimii. De acest lucru este convins și Sucaciu, care știe că a vorbit tâmpenii când spunea că traficul greu trebuie scos din zona istorică a Făgărașului, deși acesta nu exista pe acolo. De acest lucru este convins și Sucaciu, care știe că a vorbit tâmpenii când spunea toate contractele primăriei vor fi atribuite numai prin licitație. Numai Sucaciu știe câte polițe trebuie să plătească pentru aplaudacii din campania electorală. Deja au început primele găinării, că altfel nu putem să le denumim. Contractul de închiriere a domeniului public pentru cortul de party la Zilele Făgărașului a fost încheiat fără a fi notificată public intenția de închiriere, așa cum s-a procedat pentru partea de alimentație publică. Cine a avut acel contract? Unul dintre aplaudaci. Revenim într-o anchetă ulterioară cu mai multe nume.

A avut abilitatea să își atragă și presa de partea lui
Cum respiră Sucaciu dimineața, cum apare câte un articol peste tot: Făgărașul Tău, Făgăraș Expres, Făgăraș TV, Monitorul de Făgăraș. Culmea este că nici un ziarist nu îl întreabă pe ce se bazează declarațiile sale. Cum poți tu afirma că Făgărașul va fi capitală regională pentru 20 de localități din Țara Făgărașului?

Domnule primar, știți ce este aceea capitală regională?
Ceea ce nu a fost în stare încă să înțeleagă Sucaciu este că voturile din campania din iunie 2016 au cu totul altă conotație decât o crede el. Făgărașenii și-au exprimat un vot masiv împotriva vechii administrații locale care nu a avut dibăcia necesară să îi țină pe făgărășeni aproape. Purtarea nasului pe sus de către Mănduc, afacerile de care a fost acuzat Cârje și la care nu a dat nici o replică înainte de campanie, momentul târziu al rupturii dintre cei doi, alăturarea imaginii lui Negrilă cu cea a lui Mihai Popa, un politician cunoscut pentru apetite contractuale, toate acestea au fost motive pentru făgărășeni să nu îi voteze.

Inevitabil a fost ales independentul
O politică de campanie bine speculată de către Sucaciu. Dacă va ști să își apropie forțele puternice ale zonei, dacă va ști să discearnă între aplaudaci și să se vadă clar în oglindă, dacă va ști să lase orgoliile native deoparte și să construiască fără să demoleze, atunci poate, poate, Făgărașul ar mai avea o șansă.
Dacă nu, atunci va trebui să găsim sloganuri noi, în locul celor de tipul „Ana, Luca şi cu Dej / Bagă spaima în burgheji“. Ceva de tipul „Ghițucă și gașca lui/Cascadorii râsului!“
De ce trebuie să complice lucrurile în loc să le simplifice? De ce vrea atâta amar de aplaudaci în jurul lui, se simte protejat de masa populară?
Concentrarea puterii va merge mână în mână cu trecerea de la cultul conducerii colective la cultul personalității.

Vali BEJAN

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...