Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

În patru labe

În vreme ce alții se pot bucura mai nou de nisip, mare și soare alături de animalele de companie, fiind împreună pe plaje amenajate special pentru companionii patrupezi, noi ne chinuim să ne plimbăm câinii printre blocuri sau dacă avem noroc, prin păduri. De ce? E simplu. De bine ce ai ieșit cu câinele din bloc, universul lui este format din ceva garduri, betoane, asfalt, niște copaci plantați pe marginea trotuarelor si eventual în anumite zone sau ceva terenuri pe care încă nu  a pus nimeni ochiul ca să ridice vreun bloc. Cam mult, nu?

În parcuri câinii nu au voie, de parcă ar fi ciumați. Aș băga mâna în foc pentru câini, dar pentru oameni nu. Deși am căutat să înțeleg raționamentul interzicerii câinilor în parc, nu prea am înțeles. E drept că mulți proprietari sunt mai nesimțiți decât prevede legea și nu strâng după câini, dar ce e cu cojile de semințe, pungulițele și ambalajele? Că pe astea sigur nu le lasă în urmă tot blănoșii.

De curând la Cluj a fost inaugurat al doilea (din cele cinci) parcuri destinate câinilor, unde aceștia aleargă liberi, fără lesă și zburdă liniștiți, în vreme ce stăpânii lor stau pe o bancă de vorbă. Deci se poate.

Până la urmă nici nu trebuie să faci vreo mare filosofie. Iei una bucată parc și  îngrădești o zonă cu un gard înalt de un metru jumate. Te asiguri că lângă se află locuri de parcare și că noul parc este accesibil persoanelor cu dizabilități. Apoi, faci un acces cu porți duble,  pui ceva pietriș mic (pe post de toilet), asiguri un drenaj corect,  amenajezi câteva zone de stat jos cu câteva bănci și zone unde te poți adăposti de soare sau ploi, pui ustensile pentru adunarea fecalelor și musai un container metalic închis bine. Dotările ar trebui să conțină și o sursă de apă și o zonă de înot. Iar la toate astea, angajezi pe cineva care să mențină parcul în stare bună.

Ah da! Important e să ai parcul. La Brașov cam asta e problema, că parcurile nu sunt tocmai generoase ca să mai poată permite și amenajarea unei astfel de zone… Pentru că o suprafață de 100 de metri pătrați e inutilă. Deci, mai bine deloc, nu?

Pe principiul „hai, plimbă ursu’ “!

Karla TITILEANU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...