Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Senatorul Grapă susține limitarea activității firmelor care se ocupă cu recuperarea creanțelor

Profitând de lipsa unui cadru legislativ, respectivele societăți (care de multe ori nici nu erau înregistrate în România) amenințau datornicii cu procese și cu deschiderea procedurilor de executare silită, cerându-le în schimb să achite niște penalități mult prea mari în comparație cu valoarea creditului inițial.

Senatorul Sebastian Grapă inten- ționează să reglementeze activitatea acestor societăți, pentru a se garanta protejarea intereselor debitorilor. „În prezent aceste societăți lucrează după propriile reguli, au un mod de lucru agresiv, îi intimidează pe cei de la care solicită anumite sume de bani… Trebuie să reglementăm activitatea acestor societăți care recuperează creanțe și să stabilim limitele în care acestea își vor desfășura activitatea!“

Activitatea acestor societăți a fost întotdeauna una îndoielnică, practicile acestora fiind cel puțin incorecte, dacă nu chiar ilegale. „Angajații recuperatorilor îi amenință pe cei care nu cunosc legea cu procese imaginare sau cu începerea procedurii executării silite pentru debite pentru care a intervenit prescripția extinctivă. Este evident că o persoană care nu are studii juridice cade în plasa acestor recuperatori, ajungând sa plătească chiar și sume nedatorate. Nu de puține ori, aceste societăți au trimis debitorilor notificări false, purtând antetul unor cabinete de avocatură sau unor executori judecătoresti. Astfel de practici trebuie sa înceteze!“ a declarat Sebastian Grapă.

Proiectul legislativ cuprinde limitări în ceea ce privește gestionarea datelor cu caracter personal, dar și definirea clară a modalităților prin care recuperatorii pot interacționa cu debitorii: „Avem în vedere să interzicem societăților să îi mai contacteze telefonic pe debitori, iar în cazul notificărilor, se vor menționa clar drepturile pe care le au debitorii, precum și dacă prescripția a intervenit sau nu pentru creanța solicitată.“

Sebastian Grapă este optimist în ceea ce privește șansele ca o astfel de lege să fie adoptată: „Sunt convins că toți colegii din Parlament vor înțelege utilitatea unei astfel de legi. Trebuie să limităm practicile incorecte, care aduc prejudicii românilor, în beneficiul unor multinaționale care funcționează ilegal“. Proiectul, care va intra în procedură legislativă în această toamnă, va plafona nivelul maxim al penalităților la 25% din valoarea debitului principal.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...