Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

De ce să fim retrogradați ca oraș de mâna a doua?

Dragi brașoveni,
Am aflat, ca mulți dintre dumneavoastră, cu stupoare și indignare, despre proiectul de lege inițiat de vicepremierul Vasile Dâncu care afectează orașul nostru în mod direct. Potrivit acestei inițiative legislative, Brașovul a fost retrogradat ca oraș de mâna a doua figurând ca pol de dezvoltare secundar alături de Drobeta Turnu Severin și Brăila. Nici vorbă, în aceste condiții, să mai poată aspira la titlul, binemeritat, în opinia mea, de capitală regională. Avem un mare potențial economic, turistic și cultural. Din păcate, de 12 ani nu avem o viziune politică și administrativă corectă. În timpul mandatelor lui George Scripcaru s-au făcut sensuri giratorii și ronduri cu panseluțe. Este ok fluidizarea traficului, dar cui folosește, dacă nu avem grijă ca forța de muncă de valoare să rămână în Brașov?

Investitorii străini de primă mână se plâng că nu găsesc oameni calificați și competenți, pentru că majoritatea părăsesc orașul. Tinerii preferă, din ce în ce mai mult, să studieze la Cluj sau la București decât la Universitatea Transilvania. Ni s-a reproșat că nu avem aeroport și autostrăzi, dar, Bucureștiul nu ne-a susținut, cu adevărat, niciodată. Ce este mai trist și revoltător, nici administrația publică brașoveană condusă de George Scripcaru nu a făcut mare lucru pentru aeroport, l-a folosit drept capital electoral tim de 12 ani.  Fondurile europene au fost administrate, gestionate și direcționate prost și, uneori, fantezist. Un singur exemplu: faraonicul complex de relaxare indoor din Poiana Brașov. Cum să construiești așa ceva care se brodește ca nuca în gard cu ambientul și destinația Poienii Brașov frecventată de turiști pentru relaxarea outdoor?!

Din punct de vedere al numărului de turiști, Brașovul este, demonstrat cu cifre, mult peste Sibiu sau Cluj, de exemplu. Dar ce folos dacă nu au infrastructură și evenimente. Nici măcar un stadion ca lumea nu avem, pentru organizarea de concerte.  Nu avam sală polivalentă iar despre baza sportivă Olimpia, ce să mai vorbim? E lăsat în paragină. Curtea Bisericii Negre, locul de întâlnire a turiștilor în Brașov este și ea lăsată de izbeliște după ce primăria a finanțat săpăturile arheologice. Măcar să o fi readus în starea ei inițială.

Ni s-a mai reproșat că nu avem un spital regional de urgență. Există Asociația Noul Spital al Brașovului care face un lobby puternic, dar în oraș se luptă cu morile de vânt, terenurile propuse spre atribuire de către primar pentru construcția spitalului, fiind necorespunzatoare. Mlăștinoase, sau nu!

Și, din păcate, exemplele de dezinteres administrativ, de lipsă de viziune pentru dezvoltarea Brașovului, pot continua.

Potrivit proiectului de lege au fost stabilite cinci municipii care urmează a fi incluse în categoria polilor regionali cu potenţial transnaţional, respectiv: Iaşi, Timişoara, Cluj, Craiova şi Constanţa. Probabil va fi ajutat și Sibiul. Dacă această lege va fi votată, Brașovul va trece într-un nemeritat eșalon secund.

Fac un apel, în ultimul ceas, către toți factorii de decizie responsabili și către toți brașovenii să luptăm și să demonstrăm, cu fapte și argumente, că suntem un oraș puternic, un pol regional autentic. Avem foarte multe atuuri economice, turistice și culturale și avem, din păcate, o administrație delăsătoare, incompetentă și fără nici un fel de viziune reală pentru performanță.

Arnold Ungar,
Consilier în Consiliul local al municipiului  Brașov,  membru FDGR

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...