Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Să se asculte și cealaltă parte

• Unul dintre principiile de bază ale dreptului, preluat din dreptul roman „audiatur et altera pars“ reprezintă esența unei judecăți de valoare, care-ți permite ascultând ambele părți implicate într-o problemă să afli și alt punct de vedere, să-ți dai seama dacă o anumită acțiune a fost intenționată sau o eroare, cu alte cuvinte dacă există element subiectiv

Făcând acest lucru, judecătorul va putea să vadă de partea cui este dreptatea și care este perspectiva unuia sau a celuilalt dintr-o cauză asupra temei în discuție. Și astfel după ce a ascultat ambele părți, judecătorul poate să decidă cine are dreptate.

Ce ne facem însă în societatea de astăzi când în mod evident sunt două părți: una din ce în ce mai mare care nu se mai exprimă prin vot și care înseamnă două treimi din cetățenii acestei țări și o treime pe care se bat toate partidele, indiferent de doctrină. Ce a facut însă ca această majoritate de două treimi să nu se mai exprime? Răspunsul este prestația politicienilor și a politicii din ultimii 26 de ani. Oamenii imediat după Revoluția din 1989 au fost dornici să-și exprime o opțiune politică, opțiune ce nu au avut-o în anii comunismului. Au investit încredere în unii dintre actorii politici și așteptările le-au fost înșelate. Dezamăgirile au dus la neparticipare la procesul electoral sau la schimbarea opțiunilor. Din nou așteptările le-au fost înșelate.

Și ca urmare și mai puțini s-au dus la vot. S-a ajuns în punctul în care tot micșorându-se bazinele electorale să se creeze alianțe împotriva firii. Stânga și dreapta la un loc. Câinele și pisica în aceeași echipă. Din nou s-a sperat că cu peste 70% susținere se vor face în sfârșit lucruri bune și pentru oameni. Nu s-a întamplat asta și s-a ajuns ca la alegerile din iunie 2016 să avem o prezență la vot de doar o treime. În decembrie anul acesta , la alegerile parlamentare o să fie și mai puțini. Eu estimez că undeva sub 30%. Sigur că partidele o să-și facă treaba. O să promoveze pe listele de partid soldații disciplinați, care vor vota cum dictează partidul și care nu vor crea surprize. Proiectele însă de care au nevoie oamenii, nu va avea cine să le promoveze. Și dezgustul oamenilor pentru politică și pentru politicieni va crește din nou.
În acea treime care se prezintă la vot sunt nucleele dure ale partidelor, formate din oameni care cred într-o doctrină de stânga sau de dreapta, din cei care au un loc de muncă care depinde de politic, de cei care lucrează în administrație și care depind din nou de politică și cei care fac afaceri cu bugetele ministerelor, ale primăriilor sau ale consiliilor județene.

Se nasc câteva probleme. Care este reprezentativitatea unora care vor avea 10% din cei 30% români prezenți la vot și care vor avea reprezentanți în Parlament? Care este legitimitatea lor? Politica se face cu politicieni, dar cu care? Cu aceeași care se complac în astfel de situații și care nu sunt interesați de problemele cetățenilor? Cine se preocupă să asculte și cealaltă parte? Cine dă și satisfacție acestei părți? Dacă în mod evident sunt atât de mulți nemulțumiți, de ce nu ia naștere ca și emanație socială o grupare politică nouă, curată care să-i reprezinte? E o ruptură între politicienii de astăzi și majoritatea poporului. Cine o va umple? Cei care reprezintă instituțiile statului pe cine reprezintă? Pe politicienii care poate le-au facilitat ajungerea pe posturi sau poporul căruia i-au jurat credință? Sunt lucruri de îndreptat, însa se poate începe ascultând și cealaltă parte.

Cătălin LEONTE

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...