Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Senatorul Grapă dorește reformarea Poliției Locale

• Senatorul Sebastian Grapă va depune în luna septembrie un proiect legislativ privind modificarea Legii nr. 155/2010 privind Poliția Locală, prin care dorește să fie preîntâmpinate abuzurile săvârșite de foștii gardieni publici.

În prezent, numeroși cetățeni au reclamat săvârșirea unor abuzuri de către lucrătorii Poliției Locale, care au aplicat amenzi contravenționale pentru presupusa încălcare a normelor rutiere.

Sebastian Grapă declară că: Din analiza conținutului legal al Ordonanței de Urgență nr. 182/2001, privind circulația pe drumurile publice, precum și al Ordonanței 2/2001, privind regimul juridic al contravențiilor, constatăm că amenzile  pentru nerespectarea Codului rutier pot fi aplicate doar de către polițiștii din cadrul Biroului rutier, agenții Poliției Locale neavând nici un fel de competență. Cu toate acestea, am primit numeroase sesizări cu privire la abuzurile agenților Poliției Locale, aceștia aplicând contravenții fără a avea competență materială.

Poliția Comunitară a fost înființată prin reformarea corpului foștilor Gardieni publici, fiind ulterior denumită Poliția Locală. Printre atribuțiile agenților se numără: menținerea ordinii și liniștii publice în zonele și locurile stabilite prin planul de ordine și siguranță publică, sau menținerea ordinii și liniștii publice în imediata apropiere a unităților de învățământ publice, a unităților sanitare publice, în parcările auto aflate pe domeniul public sau privat al unității sau subdiviziunii administrativ-teritoriale, în zonele comerciale și de agrement, în parcuri, piețe, cimitire, precum și în alte asemenea locuri publice aflate în proprietatea sau în administrarea unităților administrativ-teritoriale sau a altor instituții/servicii publice de interes local, stabilite prin planul de ordine și siguranță publică.

În majoritatea orașelor, agenții Poliției Locale aplică inclusiv amenzi pentru nerespectarea regimului circulației pe drumurile publice, deși ei nu au pregătirea necesară și nu pot avea nici calitatea de agent constatator, în condițiile legii.
Senatorul Sebastian Grapă dorește să modifice Legea nr. 155/2010 privind Poliția Locală, urmărind să elimine textele care fac referire la circulația rutieră, pentru a nu mai lăsa loc de confuzii sau abuzuri: Poliția Locală are cu totul alte atribuții și nu trebuie să se mai suprapună cu Poliția Rutieră. Agenții Poliției Rutiere trebuie lăsați să își facă datoria; aceștia au pregătirea necesară, iar Legea le conferă doar lor calitatea de agent constatator, în ceea ce privește contravențiile privind regimul circulației rutiere.

Noul proiect de lege va cuprinde și norme privind inscripționarea autovehiculelor utilizate de Poliția Locală, dar și norme referitoare la uniformele agenților: Pentru a nu se crea confuzii, trebuie să stabilim o uniformă utilizată la nivel național pentru Poliția Locală, iar articolele vestimentare trebuie să fie diferite în totalitate de cele ale Poliției Române. De asemenea, mașinile utilizate trebuie să poarte cu totul alte culori, pentru a nu mai fi confundate de către șoferi.
Prin acest proiect, senatorul Sebastian Grapă urmărește să combată abuzurile agenților Poliției Locale, dar și să se implementeze o structură organizatorică unitară, la nivel național. Proiectul își va începe parcursul legislativ în luna septembrie.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...