Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Gogu de la manutanță

Pe site-ul oficial al BOR cică am avea peste 60 de icoane făcătoare de minuni. O altă publicație creștină nominalizează însă peste 200 de asemenea icoane și locuri în care se petrec minunile. Așa că, oricum ai da-o, la capitolul ăsta stăm bine. Cu atîtea făcătoare de minuni, hrănirea celor 5.000 cu cinci pîini și doi pești (Evanghelia după Ioan) sau a celor 4.000 (cu șapte pîini și puțini peștișori – apud Evanghelia după Matei), ar trebui să fie un mizilic pentru noi. Minunile ar trebui să curgă fluviu peste capetele noastre. Și ele chiar curg, numai că noi, suflete păgîne, nu le știm vedea.

Uite, pînă și la noi, în județul Brașov, ființează trei asemenea icoane, bașca un loc sfînt. Toate făcătoare de minuni. Și minuni se petrec. Istoricul lor nu mai are rost a-l reitera. Pe noi ne interesează minunile recente. Strict contemporane cu zilele noastre de început de toamnă. Una dintre cele mai mari minuni este apariția, din neant, a unui comercial (pietonal). Fiind minune, evident, are nume de sfînt: Sfîntul Ioan.

În mod indubitabil, B.O.R. nu poate contesta că aceasta este o minune. În primul rînd, pentru că, oricît am căutat pe ordinea de zi a ședințelor de consiliu local Brașov din actuala legislatură, nu am găsit nici un proiect de HCL care să spună că se va face, ce se va face și cu ce costuri se va face. Și nici măcar pe ordinea de zi a proximei ședințe de consiliu local din septembrie nu am regăsit așa ceva. Și, dacă atare minunăție a demarat, îi întrebăm și noi pe sfinții părinți (ai urbei) care este temeiul legal în care se scoate o arteră secundară din circulația auto și o transformă în pietonal. Căci, vorba ceea, minune-minune, dar să știm și noi. Poate punem de o mătanie, două, la efortul comun.

Mai cu seamă că minunea e dodoloață rău. Există, de prin 2011, mai exact din 31 mai 2011, un HCL, pre numele lui (numeric exprimat) 321. Care zice duios despre Regulamentul local de implicarea publicului în elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism sau de amenajarea teritoriului. Adică taman obiectul minunii noastre. Regulament în care sînt prevăzute exact procedurile de consultare a publicului, discuțiile cu persoanele care vor fi afectate, rezolvarea obiecțiilor acestora, o cercetare sociologică de-adevăratelea, termenele pentru fiecare etapă în parte. Ca prin minune, că despre minuni vorbim, nimic din toate astea nu a ajuns la urechea drept-credincioșilor care locuiesc în Centrul istoric al Brașovului. Iar minunea și-a produs pe deplin efectele: dintr-o parcare de peste 350 de locuri au mai rămas 50, total insuficiente pentru riveranii proprietari de autovehicule care se văd astfel discriminați: ei nu mai au acces în zona de domiciliu cu mașinile proprii măcar pentru a-și lăsa cumpărăturile, bașca că și le cam pot duce la REMAT, pentru că sînt jefuiți de locurile de parcare.

Cît despre eficiența desființării parcării și transformării în comercial/pietonal (apropo, sfinții părinți, nevindecați de orbire – probabil din oareșce acumulare de păcate – nu au observat că străduța nu este dotată cu cîrciumi și alte cele, doar cu un magazin de textile și vreo două de plante medicinale, care numai terase nu organizează) nu are sens a mai discuta. Zona nu a fost, nu este și nu va fi cît e neamul una comercială. De unde rezultă, pe cale de consecință, că transformarea este generată din pură răutate. Și dintr-o firească supărare pe nesimțiții de locuitori din Centrul istoric care nu votează că sfinții părinți.

Iar minunea (azi mă dă bigotismul afară din pagină) se propagă. De la Sfîntul Pafnutie aflarăm că dispar – tot prin minune – încă niște sute de locuri de parcare de pe Castelului/zona transformator, dar și din curtea fostei Bănci Agricole. Adică, circa 700 de riverani se văd văduviți de orice șansă de a se mai folosi de propriile autovehicule, ca să nu mai vorbim despre cei care lucrează în această zonă și despre cei care aprovizionează. Același Pafnutie ne-a mai șoptit la ureche că aceasta este o a doua etapă din planul supărăciosului sfînt de a desființa complet circulația auto din Centrul istoric. Cum care sfînt? Sfîntul Gogu de la manutanță, evident. Dar despre minunile lui vom mai povesti. Amin!

Cornelius POPA

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...