Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Generația nici la școală, nici la muncă

Zilele trecute, televizorul mergea pe știri, și am văzut un reportaj scurt despre generația NEET. Adică „Not in education, employment or training“, pe românește nici la școală, nici la muncă și nici într-un alt fel de pregătire. Am înțeles din reportaj că această generație are vârsta cuprinsă între 18 – 24 de ani, și că preferă să traiască pe bani părinților, din ajutor social sau din mici combinații și afaceri, unele la limita legii. Când au fost întrebați de ce nu muncesc, răspunsul a venit prompt „pe banii ăștia… cine ar munci?“ Deși cei care au făcut reportajul, înclinau spre explicația psihologică că sunt niște indivizi blazați și nefericiți, eu văd altfel lucrurile. Uniunea Europeană se grăbește să ne ofere multe milioane de euro ca să reparăm situația, în jur de 500 de milioane.

Realitatea românească ne dovedește că un om normal, lucrător într-un sector economic aleatoriu, indiferent care este el, are aceeași problemă. Nu-și permite mai nimic decât cheltuielile uzuale din veniturile obținute din muncă. Și oricât ar încerca guvernanții să-mi explice că stăm prost la productivitatea muncii, că nu sunt bani de investiții, consumăm produse din import mai multe decât cele din producția internă, ce să vezi macroeconomia e potrivnică, că Banca Națională e prudentă, convertirea forței de muncă la cerințele pieței se face greu, eu le spun una singură și bună. Generația NEET este exclusiv produsul rezultat din proasta administrare a țării de către voi. Da, exact! Niște indivizi care preferă să vă arate degetul din mijloc, și să bea cafele ieftine de la automat, decât să se înroleze în sistemul creat de voi. Cică ar fi vreo 500.000 în România. Nu cunosc cifra exactă. Dar mă încântă că sunt destui indivizi dispuși să zică un „NU!“ hotărât sistemului, și să trăiască în afara lui.

Dar oare de ce am ajuns în această situație? Explicația este foarte, foarte simplă, nu trebuie să apelăm la filosofii abstracte, sau la noțiuni de micro și macro economie. Ajunge să lecturăm Codul Penal, și asta nu foarte atent. Astfel, după lovitura de stat, revoluția, răscoala sau ce o fi fost în 1989, cei care au preluat frâiele puteri s-au pus pe jefuit țara. Consecința imediată s-a văzut la salariile neîndestulătoare pe care simplul salariat le încasează, la pensiile mizere, și la taxele și impozitele aberante. Degeaba mai apare câte unul pe la televizor, economist de frunte, cu doctorate obținute pe merit sau nu, și ne explică că avem creștere economică, că PIB-ul (produsul intern brut ) este de 10 ori mai mare ca în 1990, pentru că majoritatea populației tot strânge bine tubul de pastă de dinți ca nu cumva să îl arunce cu ceva în el, și asta în cazul în care îl are, și tot nu merge la restaurant pentru că este scump. Adică, scurt și pe românește, guvernanții decenii la rând au furat aproape tot ce se poate fura, iar populația din cauza acestui fenomen trăiește la limita decenței, atenție, indiferent dacă lucrează sau nu. Lucrezi sau nu lucrezi, cam tot aia e! Putem face ceva? Mă tem că doar corelarea salariilor cu cele din statele civilizate ar fi răspunsul. Destul de greu spre imposibil având în vedere că alimentele sunt sensibil mai scumpe decât în Germania, și salariile de 4 ori mai mici.

Și atunci, pe cale de consecință, decât să lucrez și să nu am, mai bine stau și tot nu am. Măcar sunt un individ sărac, dar odihnit. Iar guvernul se va stânge în ședință și vor lua măsuri. Banii de la Uniunea Europeană îi vor sifona prin programe ineficiente, dat cu documentație pompoasă. Apoi vor decide că trebuie să deschidem piața muncii, să vină filipinezi, pakistanezi, indieni, chinezi care să lucreze și să plătească taxe și impozite în locul nostru. Aștept cu interes ziua aceea în care o să văd asiatici și negri care o să cânte în picioare cu mâna pe inimă „Noi suntem Români“. Ziua aceasta nu este departe! Generația NEET tocmai a deschis poarta schimbării, ca o consecință de neiertat a ineficienței guvernărilor din ultimii 27 de ani, a unui sistem disfuncțional, ce înghite resurse pe nerăsuflate.

Dan VÂJU

Comentarii
Loading...