Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Sănătate și virtute!

O statistică dată publicității în urmă cu câteva zile ar trebui să ne pună pe gânduri. Și nu numai pe noi, cetățenii acestei țări, ci și pe guvernanții acestei țări: românii sunt cei mai mari consumatori de analgezice din Europa. Practic, în România anului de grație 2015, algocalminul s-a vândut la fel de bine ca pâinea. Ba, dacă ar fi să ne luăm după aceleași statistici, chiar mai bine. Nu de alta, dar făcînd o medie a consumului celor două produse, românii nu au păpat o jumătate de pită pe zi anul trecut, în schimb s-au înfundat cu câte o jumătate de tabletă de algocalmin zilnic. Și cum eu nu iau din principiu așa ceva (și nici alții!), rezultă că sunt printre noi oameni care le înghit cu pumnul. Traducînd în bănuți frumos colorați, consumul de analgezice din România a fost la valoarea a 37 milioane de euro. Dintre care numai pe algocalmin s-au dat peste 13 milioane de euro. Și tot de la statisticieni citire, anul trecut s-au înghițit la noi 219 milioane de tablete de algocalmin. Ceea ce înseamnă că avem o problemă majoră. Că ne doare capul fundamental. Și atunci este imposibil să nu te întrebi: de ce, Doamne iartă-mă, ne doare pe noi capul? Și încă într-un mod fundamental…

Dacă ar fi să ne luăm după barometrele de opinie publică, al doilea mare stres al românilor este taman sănătatea. După siguranța materială a zilei de mâine, teama de a-și pierde sănătatea este cea mai mare. Și întrebi – dacă ai ceva glagorie în căpățână – să te mai întrebi, și de ce. Este adevărat, nu este confortabil pentru nimeni, pentru absolut nimeni să ajungă cu nasul în batistă. Sau mai rău, să se procopsească cu afecțiuni cronice or să ajungă – din varii motive – pe un pat de spital. Dar de la disconfort până la groază patologică, saltul este imens. Și, în România, deplin justificat.

Unul dintre motivele marelui stres național vine dinspre marile companii farmaceutice. Încă din ulitimele două decenii ale secolului XX dictatura acestora a devenit implacabilă. Marile companii scot pe piață medicamente din ce în ce mai scumpe. Și mai multe. Apoi încep persuadarea medicilor și opiniei publice pentru ca aceste medicamente să fie consumate din abundență. Congrese sponsorizate de companii (pentru medici), sponsorizări pentru cabinetele medicale și pentru spitale, pentru participări la conferințe. Apoi absolut întâmplător prezentări ale respectivelor noutăți din farmaceutică. Evident, nu se dau banii la modul direct, în plic ori cont. Se persuadează delicat, creând obligații morale pentru cei ce recomandă tratamente. Pe de altă parte, în presa mondială apar din ce în ce mai multe articole care dezvăluie faptul că marile companii farmaceutice blochează difuzarea rezultatelor cercetării în domeniul eradicării unor grave maladii – cum ar fi afecțiunile ficatului ori diabetul – pentru că aceasta este una dintre cele mai largi piețe de desfacere ale produselor lor. Produse extrem de scumpe.

Dar, în realitate, marii vinovați pentru această stare sunt ei, politicienii. Din varii motive – generate fie de interese financiar-materiale – fie de lipsă dotare materie cenușie în cantități suficiente, voința politică de a întreprinde o analiză lucidă a acestei situații și de a bloca căpușarea banilor din sănătate nu există. Ceea ce este tipic românesc: nu se merge la cauză, nu se vrea a se curma rădăcina răului. Ne este suficientă cârpeala pe ici, pe colo. Și bifarea chestiunii ca discutată și rezolvată prin simplă discuție, fără nimic concret. Sau un vremelnic ministru care chiar să știe despre ce este vorba în propoziție. De aceea și suntem unde suntem și exact așa cum suntem. Drept pentru care, fraților, nu am decât a vă zice: sănătate și virtute. S-avem ce bea și ce mânca. Că de restul se ocupă ei, politicienii!

Cornelius POPA

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...