Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Bâlci fără tiribombe

Mare protest mare! Două fire două paie! Ăsta a fost marele protest de la Brașov prin care marea și inundabila societate civilă a vrut să sancționeze decizia parlamentarilor să nu permită cercetarea lui Gabriel Oprea în cazul polițistului mort în misiune.

Aici nu este vorba despre Oprea. Oprea este doar un godac bine hrănit prin relațiile construite în timp. Aceleași relații pe care le dezvoltă orice alt parlamentar. Aici este vorba despre „societatea civilă“ care invariabil este formată din aceleași personaje.

Dacă ordonăm aceste personaje pe o scară sau pe o piramidă, vom observa un fapt interesant: la vârf sunt protestatarii profesioniști, un fel de boschetari de lux care nu au un serviciu stabil dar care se plimbă pe unde vor ei, conduc mașini destul de scumpe și au bani să pape prin cârciumi. Au haine de firmă, aparatură foto și telefoane scumpe de ultimă generație cu care fac liveuri pe facebook. Unii fac pe sportivii care se plimbă cu bițiclul prin Europa. Alții sunt doar simpli scurgători ale paharelor depuse pe masă de o Monică plină de sila unei țuici răsuflate. Un paradox!

Sub acești „boschetari de lux“ se afișează eșalonul doi de protestatari, semiprofesioniștii! Ăștia sunt un fel de zilieri, adică lucrează și ei pe undeva, nici ei nu știu pe unde, dar fac un ban. Un fel de lăutari care cântă pe la mese cu speranța că vor primi un rest de ciolan cu unsoare pe el. Ies din casă pentru un ceiuț cald, iar unii dintre ei chiar cred în guru care este gata să dezvolte o nouă sectă!

Iar sub ăștia sunt protestatarii „credincioși“, adică naivii care cred că pot schimba ceva. De obicei sunt oameni care s-au săturat de minciună și care se lasă păcăliți de ăia care declară cu patos că vor schimbare. Și ies ies în stradă. Tot dintre acești credincioși se remarcă cei care nu mai au televizor acasă pentru că l-au aruncat să nu se lase mințiți. Aștia sunt cei care cred în teoria conspirației și care sunt convinși că bunica lor era reptiliană. Jură că bunica lor avea și coarne și că era virgină când l-a făcut pe ta-su cu dracu la ceas de seară întunecată! Ăștia sunt un fel de „Azorică buze reci“! A dreacu ispită!

Iar ca să tratăm subiectul la modul serios trebuie să vă spun ceva: unii cu barba mare primesc banul pe care îl dau la boschetarii de lux să facă țircus. Ăia, boschetarii, dau și ei ceva la semiprofesioniștii băutori de lăptic de iapă turbată. Și ăștia scot la rândul lor tămâie pă ăia credincioși. Umple-ne Doamne farfuria!

Măi oameni buni, nu vedeți că apar protestele doar când anume personaje doresc asta? Doar pentru anume godaci care oricum nu mai contează? Nu vedeți că voi trebuie să protestați și să luați atitudine față de toți godacii și față de toate scroafele care au transformat țara asta într-o imensă cocină? Sau vă place lătura? Da? Atunci să lăturiți bine! Eu rămân la farfurie! În care pun ce îmi permit pe măsura muncii mele. Nu vă place? Nu contează, important este să protestăm bine. Iar seara, la adăpostul păturicii de lână care se confundă cu blănița păcatului original să te auzi spunând coprotestatarei de lângă tine: ai văzut ce telefon avea? Al dreacu dar, lux de lux!

Alexandru PETRESCU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...