Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Cu mâna pe bară

De cobori sau urci, indicat e să te ții de ceva. Da, de ea. De bară. Sau de balustradă, cum e mai corect s-o denumim. Pentru majoritatea celor care aleg să-și construiască o casă cu etaj, de obicei altele sunt prioritățile, iar scările sunt doar o utilitate, ca de altfel și balustrada, neconsiderând că mâna curentă nu este doar piedică împotriva împiedicatului sau a căzăturii, ci este de altfel și un element decorativ ce poate fi un punct de atracție al locuinței. Des întâlnite în amenajările românilor sunt balustradele din lemn decorate cu mulți stâlpișori sculptați după gustul tâmplarului sau al proprietarului cu veleități de dizainăr.

În top se mai află fierul forjat. Ăsta e pentru cei selecți, cărora chipurile le place eleganța, stilul și rafinamentul frunzulițelor și alambicăturilor de liane ce mărginesc scările. Apoi, modernii și pragamaticii aleg sticla cu mână curentă din inox. Lux! Dar să aruncăm o privire în ograda celor care decid să lucreze cu un arhitect sau designer atunci când încep lucrul la o casa și să vedem ce alegeri fac atunci când viziunea unui specialist este pusă în practică. Chiar și când vorbim despre amenajările rustice și întâlnim doar lemnul ca material de realizare a elementelor de scară, variantele sunt numeroase. De la prelucrări minime ce lasă să se vadă clar structurile copacilor din care se realizează balustradele, până la patinarea extrem de fină a lemnului pntru a lăsa loc de observare a fibrei lemnoase, accesorizate cu elemente de feronerie brute.

Alăturarea sticlei la lemn se poate face foarte firesc, păstrând o notă unitară între elementele de treaptă, balustradă și accesorii, asfel realizându-se un concept modern, fluid și corect. Dar să vedem ce propuneri futuristice fac proiectanții. Arhitectul canadian AndrewMcConnell propune o scară ce imită vertebrele unei balene(foto), in vrme ce Philip Watts Designs propune tot o scară, dar inspirată de vertebre umane. Designerul Biljana Jovanovic a realizat scara Emmental, potrivită pentru o familie tânără și creativă. Evident, pentru iubitorii de glam există și variantele din inox cu finisaj auriu, dar cu forme ce ne trimit în art deco. Orice ar fi, nu vă lăsați pe mâna oricui. Nu e o simplă bară.

Karla TITILEANU – decorator Chic Ambient

balustrada-karla-titileanu

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...