Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

În Brașov trebuie să dezvoltăm afacerile mici și cultura antreprenorială (I)

În ultima perioadă, județul Brașov a cunoscut o dezvoltare amplă, devenind totodată o destinație atractivă pentru numeroși investitori. O serie de companii multinaționale, majoritatea germane,  și-au deschis puncte de lucru în județul nostru, fapt ce a dus automat și la o creștere a numărului de locuri de muncă.
După anul 2000, în Brașov au început să se închidă vechile fabrici, fapt ce a dus la o disponibilizare masivă a forței de muncă, astfel că zona a devenit interesantă pentru investitorii din sectorul industrial. Mai mult decât atât, în acei ani, orașul începea să se dezvolte și ca un centru universitar.
Investiții s-au făcut, marea majoritate cu capital străin. Au apărut noi locuri de muncă, deci nici în ceea ce privește rata șomajului, nu stăm foarte rău. Universitatea Transilvania s-a dezvoltat, mai ales după anul 2012, datorită viziunii noii echipe manageriale. În prezent, Brașovul este unul din primele județe din România în ceea ce privește aportul la Produsul Intern Brut. Aeroportul se construiește, iar uneori se promite chiar și o autostradă…
Statistic, totul sună bine, însă realitatea este alta…

Vedem tineri care încă nu își găsesc locuri de muncă, brașoveni care pleacă în altă țară în căutarea unui loc de muncă, dar și tot mai multe societăți comerciale care își încetează activitatea. Mai mult decât atât, cei care au norocul de a avea un „job“, se plâng de condițiile grele, sau de salariile nesatisfăcătoare, în raport cu munca prestată.
În realitate, corporațiile sunt doar un miraj, iar cei care ajung să lucreze pentru o astfel de companie sunt, de cele mai multe ori, exploatați. Glumele cu și despre corporatiști nu sunt decât dovada că românii încă mai au tăria de a face haz de necaz.

De multe ori, corporațiile își deschid filiale în țări precum România, doar pentru a beneficia de forța de muncă bine calificată, dar prost plătită.

Deseori, profitul este mutat fie către firma-mamă, fie în conturi offshore, pentru a nu fi impozitat. Afacerile locale nu au nici ele șanse prea mari de dezvoltare, companiile multinaționale venind cu proprii furnizori și prestatori de servicii.

Prin urmare, România ajunge să câștige de pe urma acestor mari societăți doar câteva locuri de muncă, pentru care eventual se plătesc și câteva taxe către bugetul de stat și bugetul de asigurări sociale, precum și impozitele pentru imobile, în cazul fericit în care autoritățile nu s-au grăbit să întâmpine investitorii cu diverse facilități.

Din păcate, în ultima perioadă, corporațiile sunt prezentate drept singura alternativă viabilă pentru economia românească, de către un Guvern format preponderent din corporatiști, cu o cultură specifică.

Mai mult decât atât, corporațiile au ajuns chiar să ne propună legi, în loc să le respecte pe cele existente. Este elocvent exemplul Legii privind procedura insolvenței, redactată de un consorțiu condus de PricewaterhouseCoopers. Coincidență sau nu, luna aceasta, Guvernul condus de Dacian Cioloș l-a nominalizat pe Vasile Iuga, senior advisor la PwC, în Comisia prezidențială privind Proiectul de țară. Oare în universitățile românești nu se puteau găsi suficienți specialiști?

Consider că direcția spre care se îndreaptă actuala guvernare este una fundamental greșită, iar supralicitarea potențialului acestor multinaționale nu va face decât să afecteze independența economică a României.

Soluția este una singură: dezvoltarea capitalului autohton și promovarea culturii antreprenoriale, de care mai auzim doar pe la niște proiecte POSDRU, implementate superficial.
Un rol crucial în acest sens îl au universitățile, care ar trebui să implementeze educația antreprenorială la absolut toate programele de studiu. Voi lansa chiar o provocare și le voi solicita rectorilor să analizeze câte dintre tezele de masterat sau doctorat elaborate în ultimii doi ani au dezvoltat produse și servicii implementabile imediat în piață…
România are un potențial uriaș, iar noi suntem datori să contribuim cu toții la dezvoltarea durabilă, pentru generațiile viitoare.

Sebastian Grapă,
senator de Brașov

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...