Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Ce prevederi trebuie sa respecte angajatorii romani care trimit oameni la munca in Uniunea Europeana

S-au scris destul de multe articole pe această temă în ultimii ani, dar am considerat că multe dintre aceastea nu oferă informații complete despre subiect sau despre actele normative care reglementează rapoartele de muncă în țările Uniunii Europene. Este foarte mult de lucru în acest sens, mai ales că prevederile legilor care reglementează relațiile de muncă din țările Uniunii Europene diferă de la stat la stat.

În ultimul an am avut tot mai multe cazuri interesante care au necesitat interpretarea legislației europene în domeniul muncii, în contextul în care tot mai multe țări din Uniunea Europeană au intensificat controalele efectuate la firmele locale care utilizează forță de muncă din alte țări prin contracte de punere la dispoziție de personal sau la firmele românești care au lucrări în state membre.

Încă de la început trebuie menționat că persoanelor din România care sunt angajate cu contract de muncă de o firmă din alt stat al Uniunii Europene și desfășoară activitate acolo li se aplică prevederile legislației din țara respectivă, atât în privința relațiilor de muncă, dar și cele legate de nivelul salariului minim din țara respectivă, al contribuțiilor sociale și a modului de calcul și plată a acestora.

Legat de persoanele angajate la societăți din România care desfășoară activitate în țări membre ale Uniunii Europene, există mai multe prevederi legislative care trebuie respectate.

În primul rând, Codul Muncii din România prevede două forme de desfășurare a activității unui angajat în alt loc decât cel de bază, delegarea și detașarea. Ambele sunt schimbări ale locului muncii din inițiativa angajatorului, acest lucru însemnând două lucruri: că angajatul nu poate fi mutat fără consimțământul său dar și că angajatorul poate termina delegarea sau detașarea când dorește, cu respectarea termenelor legale.

Articolul integral îl puteți citi AICI

 

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...