Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Ursulețul

Dormi în pace ursulețule! Acum două săptămâni te-am salvat din mâinile celor însetați de sângele tău care te trecuseră pe tine și pe semeni tăi pe o listă a morți. Ca să vină la tine acasă, în pădure și să te împuște, pentru ca mai apoi să te transforme în trofeu de vânătoare. Am simțit atunci că am făcut ceva extraordinar de bun pentru tine și pentru celelalte animale. Am considerat asta o victorie asupra omului care omoară din plăcere, și asunde aceasta sub denumirea de sport. Dar tu, spirit jucăuș și inocent, tu ai ales să rătăcești pe străzile Sibiului, pentru o nouă aventură. Căutai mâncare și probabil un nou loc de joacă. Și ai nimerit exact în cel mai nepotrivit oraș să faci asta. Și când și-au dat seama că te afli în preajmă, au declanșat o isterie generală, mai ceva ca la un atac terorist. Nu știu dacă ai văzut în fuga ta pentru libertate și viață, prin curțile caselor din Sibiu, faptul că autoritățile chemate să rezolve problema, țipau într-un delir nedemn de un om în uniformă, de parcă tu, un ursuleț, devenisei brusc Gozilla. Oameni plătiți și școliți să asigure liniștea și ordinea, să folosească logica, bunul simț și să aibe tărie de caracter, și-au dovedit incapacitatea de a reacționa în fața ta. Ei zic că au vut să te tranchilizeze, dar ce să vezi, în frumosul oraș de pe malul Cibinului, tranchilizarea este lovită puternic de incompetență. Adică trece foarte mult peste lucrurile pe care pot să le facă. Au mai ucis acum câțiva ani un tigru deși fusese tranchilizat, din cauză că unui vânător i-a tremurat degetul pe trăgaci,. Sau oare el, omul, a decis atunci că probabil e singura dată când poate trage asupra unui tigru. Și un alt ursuleț aproape la fel ca tine, era să moară și el, tot la Sibiu anul trecut . Dar a avut noroc, a scăpat. Și în cazul lui, și al tigrului, tranchilizarea nu a avut efect.

ursulet

Te-au încolțit într-o curte, unde te-ar fi putut ține închis până când un om cu mintea limpede și cu dragoste de natură ar fi putut să te tranchilizeze, și să te redea naturii. Dar ”ei” au decis să te ucidă cu sânge rece, deși te-au văzut că ești speriat. Așa au înțeles autoritățile să rezolve situația. Ți-au cumpănit viața foarte simplu și ușor, și au scăpat de tine cu un glonț. Te-au ucis din ură față de propria lor incapacitate de a te iubi. Și prefectul, și șeful poliției din Sibiu, personaje cu limbă de lemn și instinct exacerbat de conservare, au devenit niște criminali. Pentru că au ordonat uciderea unui nevinovat încolțit care nu se putea apăra

Îmi pare foarte rău, și îmi cer scuze în numele umanități care te-a ucis. Știu că asta nu te va întoarce în natură, unde obișnuiai să hoinărești și să te bucuri de viață. Dar promit că atât cât îmi stă în putere și pricepere o să îi ocrotesc și o să mă lupt pentru cei ca tine. Și fac asta pentru că probabil va veni o zi când o să vedem animale doar în poze, când cei asemea ție vor fi dispărut de mult de pe pământ. Din cauza plăceri de a ucide!

Dormi în pace ursulețule! Du-te la Dumnezeu pentru noi și spune-i ce face creația Lui aici pe Pământ…

Dan VÂJU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...