Să vină oamenii noi

• Acesta este laitmotivul tuturor campaniilor electorale din ultima periodă, toate partidele vor să arate cum oameni noi își fac loc pe listele de candidați. Dacă asculți și vocea poporului, prin magazine, pe la cârciumi, pe unde se mai face politică, toți cer „să vină oameni noi”.

Săptămâna trecută am remarcat-o pe Alina Gorghiu, președintele PNL, care spunea că la alegerile parlamentare vor fi promovați „oameni din liniile doi și trei ale partidului“, adică „oameni noi“. După care și-a dat cu firma-n cap și le-a nominalizat pe Simona Gherghe și pe Denise Rifai, dar asta-i altă discuție.
Ca om care a trăit destul de mult printre oamenii politici, vă spun un singur lucru: asta cu „oamenii noi“ este cea mai mare țeapă pe care o putem lua de la politicieni și mi s-a confirmat de zeci de ori în viață, cu câteva mici excepții. Și vă explic mai jos și câteva motive pentru care cred asta.

1.    În partidele actuale, nu există oameni noi.
Oamenii sunt aceiași, cei din linia întâi au fost și vor rămâne mereu la conducere iar cei din liniile inferioare fac parte, în marea lor majoritate, din câteva categorii: slugile, lingăii și afaceriștii.

Slugile sunt cei care lipesc afișe, împart pliante fac toată munca de partid, de cele mai multe ori pentru bani sau pentru vreun avantaj.

Lingăii sunt cei care mângâie permanent creștetul liderilor, sunt permanent în anturajul lor, le cară geanta și le jură dragoste eternă. Sunt recompensați cu posturi prin instituții. Aici intră și fetele care s-ar culca cu oricine pentru a căpăta importanță.

Afaceriștii sunt cei care nu doresc niciodată vreo funcție, în schimb au firme și fac lobby pentru a primi contracte cu instituțiile conduse de partidul respectiv. Sunt din ce în ce mai puțini înregimentați pentru că preferă să ciugulească de la mai multe partide. Dacă chiar vor o funcție politică preferă să cotizeze serios ca să o obțină, fără să facă prea multă vâlvă sau să apară pe la partid.

Ar mai fi o categorie, cea a proscrișilor. Aceștia sunt oameni care s-au înregimentat din crezul sincer că pot schimba ceva, unii chiar au o condiție peste medie, ei sunt cei care ar trebui să fie în fruntea partidelor. Rezultatul este că sunt denigrați, marginalizați și eliminați din structuri, pe motiv că sunt periculoși și nu pot fi controlați.
Deci oricare ar veni din aceste linii inferioare ale partidelor ar fi doar niște oameni de paie ai adevăraților conducători, care își vor asigura astfel continuitatea, sau niște lupi mai tineri și mai hămesiți de bani nemunciți decât cei pe care i-ar înlocui.
În plus, mai trebuie luat în calcul un aspect, cei care formează primele linii ale partidelor politice, în general, reprezintă cele mai bune persoane pe care acele partide le pot oferi publicului, deci slabe speranțe că din liniile inferioare vor ieși vreun Brătianu sau Titulescu.

2.    Partidele noi nu au în prima linie oameni noi ci doar frustrați ai altor partide care s-au repliat pentru a câștiga un loc eligibil la ceva. Există exemple clare, nu are rost să le mai menționez acum.

3.    Adevărații „oameni noi“ n-au nicio șansă
Am un prieten care spune mereu că dacă mâine s-ar naște un alt Isus Cristos ar fi trimis la pușcărie, la spitalul de nebuni sau chiar executat. Atât de cârcotași și de defecți suntem încât spunem permanent că vrem oameni noi dar nu votăm candidați independenți, nu ne interesăm despre cei care doresc să candideze din alte surse, în afara televizorului. Iar televiziunile sunt controlate de partide.

În plus, candidaturile acestora ar fi invalidate de Birourile Electorale pentru motive ridicole, gen că pasta de la pixul cu care s-a completat o listă de semnături de susținere este aceeași deci sigur este un fals, sau că nu s-a semnat cel care a strâns semnăturile. În schimb, listele cu semnături de susținere depuse de partidele politice trec prin Birourile Electorale ca prin brânză și toți cei care am făcut politică știu cum sunt făcute.

Așa că permiteți-mi să am rezerve când văd declarații ridicole despre oamenii noi din politică.

Sorin BÂSCĂ

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.