Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Mândria de a fi român

Ne-am născut în România. Ce facem ca să și trăim în ea? Să trăim mai bine că de trăit greu m-am săturat. Și m-am săturat și de „O să fie bine!“ Statul, și în speță șmecherii care „fac“ jocurile la nivel național cunosc foarte bine strategia de a prosti bietul român, și știe că apelând la fibra patriotismului, el va râmâne aici să câștige puțini bani, să trăiască cu sacrificii, și să se mulțumească cu puțin.

Dar hai să vedem costurile mândriei de a fi român. Dacă ferească Dumnezeu, te-ai îmbolnăvit, mai bine te împrumuți de bani și vinzi din casă și te duci la privat, sau pleci din țară la alte clinici. Suntem în imposibilitatea de a avea un sistem sanitar decent. Ți se cer bani peste bani și mori cu zile. Și să nu apeleze nimeni la un „Așa a vrut Dumnezeu, să îl ia….“ că nu ține.

Conștient sau inconștient, noi, românii, ne băgăm semenii în pământ deși multe morți ar fi evitabile. Chiar acum am aflat de cazul asistentei de la Spitalul de Pediatrie Sibiu. A murit într-un mod tragic de epuizare făcându-și datoria, ducându-și boala pe picioare. Și mă întreb cine are de câștigat din sistemul de sănătate. Medicii șpăgari? Firmele care importă medicamente? Laboratoarele care fac analize? Farmaciile? Că observ că noi, ceilalți murim cu zile, și ei, ceilalți, se îmbogățesc din comețul cu durere și moarte. Suntem mândri de ce se întâmplă?

Ai copii care merg la școală? Noțiunea de învățământ gratuit îți este cunoscută? Îți este, dar degeaba. Pentru că rămâne doar în stadiul de noțiune chiar dacă se bate statul cu pumnul în piept că educația în România este gratuită, dar ea săraca n-are manuale, n-are WC-uri decente, nu oferă salarii omenoase. E gratuită așa de dragul discuției, ea fiind mai mult o noțiune abstractă. De fapt e gâtuită cu bună știință de incompetența atâtor guverne care au servit alte interese decât pe cele ale poporului Român. Alt subiect de mândrie ?

Stai în coloană pe DN1 și te întrebi unde sunt banii din impozitele pe care le plătești fără întârziere, făcând un gest cât se poate de onorabil de a-ți plăti datoriile către statul Român? În buzunarele șmecherilor care nu au de gând să bage bani în infrastructură. Acei șmecheri plini de patriotism și de mândria de a fi român care toarnă asfalt scump de parcă ar fi amestecat cu aur. Și stam și îndurăm zi de zi, așteptând o rază de speranță din partea lor. Mândria noastră intră în conflict cu incompetența și hoția lor.

Avem păduri decimate, agricultură de subzistență, resurse făcute cadou străinilor, industrie pusă la pământ și un nivel de trai la limita subzistenței. Asta e mândria de a fi român, mai degrabă o povară decât un lucru care să îți umple existența. Este o mândrie scrâșnită din dinți în coloana de mașini pe DN1, pe holurile spitalelor de stat, în băncile din școlile noastre. E o mândrie amorțită și imună la zecile de afaceri de devalizare ale statului, a scuipatului pe care ni-l trimite politicianul zi de zi în obraz. E o mândrie invalidă și mută, care nu are puterea de a ieși în stradă să exorcizeze lichelismul ajuns la niveluri abjecte ale clasei politice. E o mândrie plânsă când își amintește de sacrificiul atâtor generați de români. Au reușit să ne înece mândria și existența în râuri de glod și de mizerie, să ne vândă dimineața la reduceri, și să ne cumpere înapoi seara, ca pe o boarfă second-hand de pe taraba vreunui vânzător obscur cu mâinile murdare.

Costurile mândriei de a fi român? Boala, privațiunile de tot felul și chiar moartea. E scump să-ți iubești patria și să fii mândru de eticheta primită prin naștere. E scump să-ți privești semenii în ochi în autobuz, în piață sau la magazin, pentru că vezi suferința de a fi român, ca un blestem ancestral care face în așa fel încât să nu ne fie bine deloc.

Ne purtăm crucea în continuare și ne lăsăm viețile în mâinile celor care ne-au nenorocit, sau avem de gând să-i afurisim la vot și prin proteste de stradă? Cred că doar ultima variantă este viabilă dacă vrem să ne recâștigăm mândria și țara înapoi.

Dan VÂJU

 

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...