Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Nu mai mințiți oamenii

• Așa cum anticipam în urmă cu ceva timp, iată că avem din nou parte de o campanie electorala. Au început să fie vărsate gălețile cu promisiuni. De data aceasta, probabil în criză de inspirație, am ajuns la faza pe reduceri. Scădem taxa x sau y, anulăm 100 și ceva de taxe. Măi băieți, dacă vreți să fiți credibili, fiecare afirmație trebuie să fie și argumentată. Adică dacă scad 100 de lei, trebuie să-i iau din altă parte. Dacă nu faceți asta sunteți doar în zona afirmațiilor demagogice

Spuneam prin luna iulie că această campanie va fi o furtună mică, o furtună într-un pahar cu apă însă. Spuneam asta deoarece finalul este mai mult sau mai puțin cunoscut și ca alocare de mandate de parlamentari dar și de persoane care să ocupe locurile respective. Spuneam că dacă nu se va întampla nimic notabil, scorul de la locale se va transpune și la parlamentare doar că prezența la vot va fi mai mica. Anticipez ceva în jurul a 30% sau mai rău, sub 30%. Vai de noi legitimitate!

Și uite că nu s-a întâmplat nimic, în afară de prezențele la DNA ale unor lideri politici vechi, unii în premieră, alții pentru un nou dosar, lucrurile sunt într-o bălteală care nu va aduce nimic nou. Spuneam că pe scorul obținut la locale, singurele partide care vor avea reprezentanți la Brașov sunt: PNL, PSD, UDMR și ziceam că poate PMP. Astazi cred că lucrurile au evoluat ușor, în sensul că USR-ul care a fost surpriza alegerilor din București, are sanse și la Brașov să obțină un scor bun.

Dincolo de cine a moșit acest partid și cum este sprijinit, a reușit un lucru interesant, să aducă în prim plan oameni care nu au mai avut tangențe cu politica la Brașov și care au în comunitate un renume bun, ca urmare cred că vor putea avea un deputat și un senator la Brașov. PRU, partid care ocupă filonul naționalist, lăsat liber de PRM recicleaza la Brașov două persoane care sunt vechi în politică: la deputați, Mihai Sturzu care nu mai beneficiază însa de bagajul de simpatie de la locale prin această migrație facută în gașcă către PRU și Ionel Goidescu, care a obținut un scor excelent la locale pentru PER, dar care apoi pe jocuri de culise a fost debarcat.

Consider însă că ei nu vor obține mandatele mult dorite. La PMP candidatul pe un loc virtual eligibil este Sebastian Grapă, ajuns în parlament ca USL, plecat apoi la UNPR, ajuns acum la PMP. Nu cred că acesta va reuși să-și câstige mandatul. ALDE, partid care are un scor bun la nivel național, a avut la Brașov, la locale, o echipă vândută celor de la PNL și lui George Scripcaru. Au fost taxați de către electorat și nu au mai intrat în Consiliul Local sau în cel județean. Aceștia au facut însă o mișcare interesantă, aducând pe locul eligibil de la Camera Deputaților pe Remus Borza, un profesionist recunoscut la nivel național în aducerea pe linia de plutire a unor societăți aflate în situații de criză. Cred că acesta va ajunge în Parlament .

La PNL, partid aflat în degringoladă la nivel național prin acuzarea de către DNA a lui Vasile Blaga, care în criza acută încearcă să aducă vedete de televiziune ca să mai salveze ceva, cred că vor fi eligibili 3 deputați și 2 senatori, asta dacă nu vor veni cu aceleași figuri prăfuite și care nu ajută cu nimic Brașovul: Andronache, Ialomițianu, N.V.Popa. PSD-ul poate să obțină 3 deputati și 1 senator. Aici dacă Bucureștiul nu schimbă listele, din nou nu este nicio surpriză, cei pe care-i anticipam ca fiind pe locuri eligibile – Dunca, Popa, Manzatu, Chiriac, adică oamenii fostului președinte Niță, vor ajunge în Parlament.

Toate-s vechi și nouă toate!

Votați bine!

V.D. TOTH

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...