Storceag de Cristian

• Puteți crede că în Ardeal, respectiv, în Țara Bârsei se face un borș de pește la fel de bun ca în Delta Dunării? Nu credeți? Ei bine vă înțeleg, pentru că nici eu nu am crezut

Auzi comedie mai mare ca asta, niște brânzari si oieri ardeleni să aibă pretenția că fac borș de pește. Nu prea știu cum ar „merge“ preparatele pescărești lângă tablele de slănină afumată trasă prin boia, dar, a mers uns ! Şi încă a fost un borș de pește cu tot dichisul și cu tot farafastâcul celor mai simandicoase simțuri. Unde anume? În comuna Cristian din Județul Brașov la Balul Pescarilor, organizat de Primăria  Cristian. Vreau să vă spun că a fost cel mai bun borș de pește pe care l-am mâncat în viața mea până acum, și chiar m-aş duce cu el la concursuri culinare, împotriva borşului lipovenesc, a ciorbei de pește dobrogene, a storceagului din Delta Dunarii și a supelor mediteraneene. Nu știu cine au fost bucătarii, sau bucătăresele dar aș vrea să cred că vor citi ziarul și vor aprecia laudele mele, pentru că le merită.

Ei bine si nu numai atât, aperitivul cu delicioase chifteluțe de pește, asezonat cu o țuică adevărată ardelenească,  precum si delicioasa și vârlava ciorbă de perișoare, fripturile și peștele tras în fulgi de porumb, stropite din belșug și la discretie cu vinuri albe și roze. O explozie de arome, de senzații şi de proaspăt, un adevărat corn al abundenței culinare. Toate acestea într-o relaxată atmosferă de chef și petrecere, întreținută perfect de formatia Ro-Mania, Formația ACCENT din Codlea și de Lizica Găman și nu în ultimul rând de formația de dans popular din comuna Cristian.

Nu mai amintim decât in treacăt de cele trei dansatoare de dans oriental care au cam înfierbântat mințile bărbaților din sală și pe care nici eu nu le pot uita. Într-un cuvânt, a fost o adevărată seară regală, un adevărat bal încheiat cu un magistral foc de artificii. Nu în ultimul rând, vrem să vă spunem  de faptul că încasările au fost canalizate spre o cauză umanitară. A, stați putin, era să uit, am câștigat la tombolă o praștie de aruncat momeala și o cutie cu momeală. Gata, mă apuc de pescuit !

Bogdan GABRIEL

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.