Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Curcubitacee decor

De când ne-au invadat obiceiurile americănești, pe care de fapt le-am adoptat imediat, iată că bietul dovleac a cunoscut și el transformarea Cenușăresei, drept pentru care, în fiecare toamnă îl găsim pe toate drumurile. Inițial folosit puțin în decorarea caselor și preponderent sub forma veselă a tărtăcuțelor, îl întâlneam agățat de bârnele de pe prispa casei bătrânești.

În culori și forme variate, acești dovleci rămân și acum ca accesoriu în decorările autumnale, în special rustice. Apropierea de Halloween, aduce dovlecii din ce în ce mai aproape de case și implicit de cuțite. Sculptarea lor este o muncă nu tocmai ușoară și necesită nu doar talent, ci și forță. Legenda bostanilor sculptați spune că au fost folosiți inițial pe post de lămpaș, atunci când se mergea la vânătoare de duhuri rele, în noaptea morților. Destul de lugubru, dar sărbătoarea aceasta, a propulsat bietele curcubitacee direct în celebritate.

Astfel că nu mai avem niciun octombrie fără supe creme, plăcinte, felinare, solnițe, prosoape, costumații și decorațiuni cu sau despre dovleci. Și pentru că aceasta este perioada propice în care puteți să faceți în casă trecerea de la vară la iarnă, cât mai naturală, amenajarea unui colț decorativ cu motive de toamnă nu este tocmai dificilă. Paleta cromatică naturală a dovlecilor este destul de generoasă și pe lângă clasicul portocaliu, avem diverse nuanțe de gălben, alb unturiu, cărămiziu, roșu și verde. De preferat este să nu faceți un mozaic din toate aceste culori, ci să păstrați o linie cromatică firească și neobositoare.

În schimb, dacă nu vă pasionează culorile toamnei, iar decorul încăperii este modern, bostanii sunt ușor de vopsit sau chiar de făcut. Da, se pot realiza din papier-mache. Procedeul nu este tocmai complicat și puteți face astfel o activitate de familie, în care nu riscați să vă tăiați degetele sculptând dovleci cu coaja groasă. Odată uscate obiectele din papier-mache, se pot colora, decora și accesoriza după bunul plac. Chiar și culorile puternice și nefirești ale dovlecilor naturali îi puteți transforma în adevărate obiecte de artă, pe care le puteți păstra și adapta în decorul casei în sezoanele următoare.

curcubitacee-karla-titileanu

Karla TITILEANU – decorator Chic Ambient

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...