Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Amintiri din lumea de dincolo

O fi de la anotimp, o fi poate din cauză că înaintez în vârstă, în ultima perioadă mă încearcă tot felul de trăiri și senzații pe care nu le-am mai experimentat de foarte mult timp. Îmi revin în minte tot felul de întâmplări din trecut, unele frumoase, altele nu chiar.

Am făcut parte din lumea politică brașoveană și chiar dacă nu am avut vreo funcție publică și nu am ieșit foarte mult la rampă am fost prezent când s-au luat multe decizii importante, am dus bătălii alături sau împotriva oamenilor politici importanți din Brașovul ultimilor ani. Plus că am avut prilejul de a realiza o emisiune la RTT Brașov, unde timp de doi ani am avut de-a face și cu oameni politici de talie națională.

Am lucrat cu oameni politici și cu instituții publice, am fost acolo destul timp ca să învăț cum funcționează sistemul, care este mentalitatea oamenilor, ce așteptări trebuie să ai și cum să reacționezi în fiecare situație, cum să citești o știre și multe alte lucruri pe care oamenii care nu au avut contact cu politica nu le cunosc. Am văzut cum puterea și banii nemunciți pervertesc orice om și cum persoane pe care le credeam monumente de bun simț și pe care le foloseam drept repere, erau fie niște șacali lipsiți de scrupule fie se făceau preș pentru bani. Și începusem și eu să fiu la fel… Am simțit că mă schimbasem mult în rău, începusem să funcționez după regulile lor, coordonam atacuri contra unor persoane pe care nu le cunoșteam și care nu-mi făcuseră niciun rău, începusem să simt cum mă alienam, îmi pierdeam valorile, începusem să suport ifosele unor persoane lipsite de orice reper moral sau intelectual doar pentru că aveam un interes politic.

Am plecat și am refuzat să mai am de-a face cu această lume. A fost greu, devenisem dependent, am simțit că nu mai contam, că trăiam izolat pe o insulă pustie. În plus, eram în continuare văzut ca „omul lui X“ iar treaba asta mă întorcea permanent în trecut, chiar dacă vroiam să merg mai departe. Dar timpul a trecut și am început să mă reacomodez cu viața de civil și atunci am început să îmi dau seama cât de defect devenisem, cât de tare mă îndepărtasem de principiile mele, cât de mult mă schimbasem în rău ca persoană.

Și eu nu cred că am ajuns nici măcar în eșalonul doi al politicii brașovene, ce-ar fi fost dacă aș fi ajuns în față, cred că eram pierdut de tot. Foști colegi, adversari sau oameni care mă cunoșteau, când mă întâlneam cu ei, toți îmi spuneau cum nu le vină să creadă că eu m-am lăsat de politică, mă bănuiau de vreo strategie ascunsă. Când toate astea erau infirmate, mă întrebau sec: „- Păi și acum ce faci?“ Le răspundeam că lucrez la firma mea de contabilitate, lucru pe care îl făceam încă dinainte să fiu politician, realizator TV, moment în care toți îmi spuneau că n-au știut niciodată că eu am această meserie.

Am reînvățat că și cei din alte partide sunt oameni și am reluat prietenii care au fost rupte de conflictele dintre partide. Am început să redevin om, să pot să ascult din nou și părerile altora fără să-i acuz de vreun interes, demagogie sau alte atribute ale discursului politic. Acum îmi dau seama că mi-am recâștigat libertatea, pe toate planurile. Și de câte ori mă întâlnesc cu foști colegi din politică sau aud povești despre ce-a mai făcut unul sau altul, realizez ce bine am făcut că am renunțat.

Sorin BÂSCĂ

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...