Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Creșteri salariale de cel puțin 40%

România a fost o anomalie în Europa, în sensul că eram cam singura țară care ținea jos salariul minim pe economie. Vă amintiți perioada 2009-2011 când guvernarea PDL a înghețat salariul minim la 600 lei?

Asta în condițiile în care toate statele dezvoltate, precum Germania, Franța, Marea Britanie, Olanda, Spania, cresc salariul minim cel puțin o dată pe an! Numai noi țineam acest salariu jos în ideea că așa vor veni investitorii pentru forța de muncă ieftină. Dar în final cei care suferă sunt românii, pentru că decalajul dintre salariile din țara noastră și cele din Europa a crescut. Din cauza acestei viziuni complet eronate astăzi vedem cum ne pleacă tinerii din țară, medicii, inginerii, dar și cei mai buni electricieni, instalatori sau constructori care găsesc salarii mai mari în Europa pentru aceeași muncă. A fost o strategie fundamental greșită. Nu forța de muncă ieftină trebuie să fie punctul de atracție pentru investitori, ci un mediu fiscal prietenos și predictibil și o forța de muncă bine calificată.

Românii au dreptul să aibă salarii decente, să fie plătiți corect pentru munca prestată și să își poată construi un viitor aici, acasă. Obiectivul PSD este ca fiecare român care muncește din greu, care contribuie sau a contribuit la creșterea economică să facă parte din clasa de mijloc. Astfel că salariul minim va crește începând cu ianuarie 2017 la 1.400 de lei, urmând ca până în 2020 să ajungă la 1.750 de lei, o creștere totală de 40%. Măsura de creștere a salariului minim nu are impact bugetar negativ. Sunt peste 1 milion de salariați în mediul privat cu salariul minim a căror creștere de venituri atrage automat și o creștere a încasărilor statului din taxele pe muncă.

Astăzi ne pleacă tinerii din țară pentru că s-au găsit mereu niște analiști economici care i-au speriat pe politicieni că dacă vor crește salariul minim, ne vor pleca investitorii. Pentru a exista echitate și a avea o adevărată clasă de mijloc, vom crește și salariul mediu cu 56%, astfel ca la 1 ianuarie 2017 să fie 2.815 lei, urmând ca până în 2020 să ajungă la 3.950 de lei. Legea salarizării unitare va fi adoptată la 1 iulie 2017. Vom lua măsuri să fie plătite toate orele suplimentare efectuate, precum și toate gărzile efectuate de personalul medical.

În următorii 4 ani, toate măsurile noastre vor costa cumulat 89,2 miliarde lei, cu un impact de 8,8% din PIB. În programul economic lansat de PSD sunt prevăzute venituri suplimentare la bugetul de stat în valoare de 98,4 miliarde lei cu un impact pozitiv în buget de 9,7% din PIB. Dacă scădeți de aici cei 8,8% din PIB cheltuieli suplimentare, ajungem la un plus de 0,9% din PIB, ceea ce înseamnă că în următorii 4 ani să ajungem la scăderea deficitului bugetar, de la 2,9% din PIB în prezent, la 2% din PIB în 2020. Se pune sub semnul îndoielii că nu putem susține niște măsuri cu un impact de 8,8% din PIB în următorii patru ani? Vă reamintesc că tot guvernarea PSD a luat măsuri de reducere a taxelor și de creștere a veniturilor populației cu un impact de 5% din PIB într-un singur an, în 2015! Toate acele măsuri s-au dovedit sustenabile. Iar dacă am putut echilibra 5% într-un an, nu e deloc imposibil să echilibrăm 8,8% în patru ani. Să îndrăznim să credem în România!

Marius Alexandru DUNCA, Președinte PSD Brașov

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...