Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Tehnocrații ne oferă o lecție de guvernare incoerentă!

„Ceea ce eşti se va vedea în ceea ce faci“ – Thomas Edison… În curând tragem linie după un an de guvernare tehnocrată şi nu vedem luminiţa de capătul tunelului. Thomas Edison a inventat becul, locatarul de la Palatul Victoria a inventat Platforma Romania100.

Nu ştim dacă românii după un an de tehnocraţie aşteptau un set de principii enumerate în Platforma, dar cu certitudine aşteptau lucruri concrete: un sistem de sănătate reaşezat, un sistem de învăţământ bazat pe performanţă, un sistem de protecţie socială viabil, o administraţie publică depolitizată total… ah, dar aici avem o problemă, foarte mulţi din miniştrii guvernului Cioloş au în istoric apartenenţa la un partid, sau cel puţin erau în lista de simpatizanţi, deci de unde tehnocraţie sau meritocraţie?

Să revenim la Braşov! Platforma asta scrisă pe genunchi şi aruncată pe piaţa publică ridică anumite semne de întrebare: Pare un paradox să scrii că susţii o Romanie sănătoasă enunţând ca principiu necesitatea realizării și punerea în aplicare a unui plan de resurse umane pentru reprofesionalizarea administraţiei și a managementului în sistemul medical din Romania, dezvoltarea unui sistem transparent, meritocratic, etic, care să pună pacientul în centrul său.

Se dorește totodată creșterea accesului și calitatea serviciilor medicale la sate și în orașele mici și mijlocii, dar în aceeaşi săptămână în care lansezi platforma reduci la jumătate, prin Ministerul Sănătăţii, numărul de medici ce trebuie să se pregătească pentru rezidenţiat la Braşov! Sublim principiul #8 Susţin o Românie sănătoasă din Platforma Cioloş, sublim şi paradoxal totodată.

Platforma prezintă şi principiul #Susţin o Românie cu adevărat educată… Bun principiu, corespunde cu toate recomandările primite de la UNICEF, Comisia Europeană şi alte instituţii serioase. De acord că trebuie să dăm o șansă egală elevilor și profesorilor din mediu rural, să fie dezvoltat învăţământul tehnic, dual astfel încât școala să înţeleagă realităţile pieţei, să lucreze direct cu întreprinderile și să fie direct cuplată la economie, însă prin prisma acestui principiu, poate ne răspunde ministrul tehnocrat din guvernul Cioloş ce soluţii are pentru grădiniţele, şcolile gimnaziale sau colegiile tehnice din judeţul Braşov unde nici un cadru didactic nu şi-a manifestat dorinţa de a ocupa postul de director. Oare de ce? Să fie din cauza bugetelor subdimensionate, a birocraţiei excesive şi metodologiei ce se schimbă frecvent? Întrebări retorice, nimeni nu o să răspundă în faţa părinţilor, copiilor, dascălilor, nici un tehnocrat nu a dat semene până în prezent că a auzit de răspundere ministerială.

Tehnocratul Cioloş susţine în platformă ceea ce ne dorim cu toţii – adică la punctul #4 susţine o Românie în care fiecare muncește și e plătit cinstit. „Crearea de noi locuri de muncă trebuie să fie obiectivul principal al guvernului, preocuparea permanentă a decidenţilor politici“. Și apoi ne explică despre investitori, capital autohton consolidat, dar şi de capital de peste hotare. Ca decident politic, căci în categoria asta cred că a dorit dl Cioloş să mă includă, solicit imperativ şefului guvernului ca în momentul în care o companie multinaţională, cu bune recomandări europene, americane sau chineze, îşi deschide filiale în România, salariul unui angajat român să fie identic cu al unuia din Germania, Franţa, Italia etc.

P.S Până la alegerile din 11 decembrie, dl Cioloş poate da o Ordonanţă de Urgenţă pe tema asta, încă mai poate dovedi că este un bun patriot… sau nu…

Sebastian GRAPĂ senator de Brașov

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...