Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Vicele Costel zis și Aburică

A fost odată ca niciodată un cățeluș. Cățeluș pe nume Cos…te …luș. Si a stat de multe ori cățelușul lângă dulăii care păpau cărnița și măduva din os. Apoi, dulăii lăsau cățelușii să sugă. La rest de măduvă. Și așa s-au învățat pufaleii cu gustul dulce de ciolan. Acum, ca să nu vorbim în parabole, să lăsăm cățelușii dornici de măduvă domnească. Să discutăm pe caz concret. Destre cel care trebuie să rezolve problema apei calde și a căldurii până la venirea anotimpului rece. Adică despre vicele Mihai Costel care a înghițit gălușca otrăvită de la unul dintre cei doi stăpâni, mai exact de la George Scripcaru.

Costeluș zis Aburică văr Primar cu Azorică

mihai-costel-transpiratSpun că de la unul dintre cei doi stăpâni, că ăsta mai are unul, marinar de fel. Marinar care navighează în ape tulburi având în spate imaginea icoanei Elena din Troia Buzăului. Așa, Costeluș a declarat că vom avea apă caldă și căldură când vine anotimpul rece, Asta nu se știe după care criterii, că nenea vicele Costeluș nu prea are senzație de frig. Poate va avea friguri și frisoane mai la primăvară, când va trebui să dea explicații despre milioanele de lei aruncate pentru acoperirea pierderilor tehnologice în timpul producției și distribuției unui eventual agent termic. Dar se pare că nu se preocupă de acest aspect, ci mai curând despre croirea unei imagini pozitive, mai ales după lungile seri „basarabene“ la finalul cărora se vede noul jupân al Brașovului.

Tânărul viceprimar, invitat fiind să dezbată intr-o emisiune televizată despre problemele Brașovului, s-a dat rănit. Normal, nu are nici vâna nici șfungul stăpânului de navă. Este doar un biet figurant care pierde vremea pe la barberie. Altfel face pe viteazul dând declarații publicate de diverși proprietari de pagini de știri, prieteni de șpriț și de „lasă că rezolvăm noi“…

Nici cu gestionarea scandalului de la Teatrul Dramatic nu s-a descurcat mai bine. Demagog desăvârșit spunea că așteaptă contestațiile. Pe care le-a rezolvat cu dizgrație iar apoi însuși proaspătul director al teatrului s-a zarafit cu o stropeală pe fața lui depunând propria demisie. O tu tempora, o tu sictir culturii!

Ăsta micu’ cu barba mare mai are în subordine și ceva școli din Brașov. Unele din ele au cam rămas fără încălzire pentru diferite motive: ba că avem centrală dar nu avem fochist, ba că avem fochist dar nu avem centrală. Nici el săracul nu mai știe ce are. Desigur, exceptând o gașcă de tineri cu pantaloni mulați, purtători de șosete scurte și posesori de centrale termice și apartamente confort sporit. Mai ne îndeamnă el să parcăm frumos și bine. Serios măi Costeluș? Păi tu nici permis nu ai, că te ții mândră viceprimăreasă cu șofer de acasă. Poți tu să parchezi jeep-ul jupânilor în bicisnicele parcări din Brașov? Nu poți. Nu ai putut nici să răspunzi la întrebarea „de ce ți-am plătit parcarea dacă nu mă protejezi și atunci când ajung acasă nu am loc de parcare liber?“ Pentru că nu ești în stare.

Acum, tânărul vice Costel face un fel de cabotaj politic (cabotaj înseamnă navigație pe lângă țărm). Când faci cabotaj nu ai mari riscuri, ești atent doar la pericolele de dedesubt, vezi marginea și știi de cine să te ții aproape. Te mai ferești de altă barcă, mai dai cu toporul în cap la contracandidați și faci ce dracu știe mai bine să mai scoți un rezultat care să te facă viabil la școala de mateloți.

Ce nu știe Costeluș este un singur lucru: mincinosului nu i se mai taie nasul, i de dă o hârtie pe care să-și scrie declarația. Și nu mai știe un lucru – nu a învățat melodia aia cu „Vorbește marea“… vorbește despre naufragiații de la Brașov. Naufragiații într-un lighean cu apă caldă! Hai matelot, zburleș- te-ți barba! Fii și tu o dată pirat! Nu poți? Eu știu, ceilalți vor afla în curând. Până atunci fă aport! Hai fugi după apă caldă și căldură. Dar cu grijă, să nu verși ligheanul stăpânilor.

Alexandru PETRESCU

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...