Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Despre alegeri, de la Caragiale citire!

Se apropie alegerile din 11 decembrie pentru Senat și Camera Deputaților. Candidaturile au fost depuse, iar cei care ajung să ceară voturile românilor au intrat deja în campanie electorală, afișându-se pe stâlpi, garduri, sau alte infrastructuri.

Campania se face acum, înainte de startul oficial. Din 11 noiembrie se intră în silenzio stampa. Noua legislație, adoptată în anul 2015, a interzis afișajul de mari dimensiuni și serbările câmpenești, unde principala atracție era micul electoral. Legea încurajează, însă dezbaterile și prezentarea propunerilor privind principalele direcții pe care candidatul le va urma, în cazul în care câștigă mandatul.

Din păcate, astfel de dezbateri vor fi extrem de rare, majoritatea celor plantați pe liste preferând să repete câteva clișee și eventual să reia obsesiv discursul de la centru. Înnoirea clasei politice, înlăturarea imunității pentru parlamentari, justiția salvatoare sau eterna corupție sunt doar câteva dintre temele care vor fi frecventate de noii candidați. În ultimii ani, Parlamentul, dar și alte instituții ale Statului au fost supuse unui atac mediatic continuu, cu scopul de a fi decredibilizate. Rezultatul îl vedem chiar zilele acestea: principalele campanii se bazează pe un mesaj care îi îndeamnă pe români să spere, sau să creadă…

Principalul motiv de îngrijorare este însă altul: calitatea reprezentanților din viitorul Parlament. Cuprinși de obsesia reînnoirii, liderii partidelor au impus liste care nu au nicio legătură cu așteptările cetățenilor din județ, sau cu pregătirea candidaților în anumite domenii de interes. În 11 decembrie, românii sunt chemați să aleagă dintre câteva partide, ai căror reprezentanți, vor vota legile orbește, la îndemnul liderului politic.

Aș adresa câteva întrebări liderilor locali, care au încropit pe genunchi listele, sau le-au scris după dictarea de la centru: De ce ar vota brașovenii un reprezentant care nu a trăit niciodată în Brașov, nu locuiește și nici nu intenționează să se stabilească aici? (Iar aici să nu uităm cazul unui domn care a fost ales deputat în anul 2012 și nu a binevoit să-ți viziteze colegiul decât de vreo 4-5 ori, în cei 4 ani) De ce ar vota brașovenii o listă pe care apare un candidat condamnat printr-o hotărâre definitivă? De ce ar vota brașovenii oamenii de casă ai unui primar corupt, care s-a dezis chiar și de propriul partid?

De ce ar vota brașovenii o listă pe care apare un fost primar, care timp de 8 ani a distrus și menținut în subdezvoltare municipiul pe care l-a condus? Întrebările ar putea continua, dar sunt convins că brașovenii care vor merge să voteze în data de 11 decembrie își au propriile nelămuriri și așteptări. Până atunci însă, îmi voi pune propria întrebare: Dar eu cu cine votez? Căutând răspunsul, îmi vine imediat în minte o întrebare mult mai potrivită: Oare are rost să mai merg la vot?

Sebastian GRAPĂ, senator de Brașov

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...