Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Purificarea prin frig

Pe vremea împușcatului Ceaușescu se dădea căldură populației după un plan bine pus la punct, care viza raționalizarea resurselor și achitarea datoriei externe a României. Adică mai puneam o pătură pe noi dar tindeam să devenim mai liberi iar chestia asta sporea și la creșterea natalității. Bineînțeles că tendința de autism a lui Ceaușescu nu era agreată de marile puteri ale lumii care aveau nevoie de pârghii gen datorie externă sau acces la resurse pentru a controla un stat ca România și l-au împușcat. Măcar Ceaușescu avea un plan, oricât de idiot ar fi fost el, iar populația era îndoctrinată permanent pentru a face tot posibilul ca acest plan să fie respectat. Și era în anii ‘80.

  • Ceaușescu avea un scop clar, plata datoriei externe, dar acum poate că există un scop mai înalt iar oamenii care scot abur pe gură în propriile case vor deveni astfel mai puri, mai buni. Probabil acesta este motivul pentru care încă nu au dat foc la Primărie.

Suntem în noiembrie 2016 și mii de brașoveni nu au în continuare căldură iar motivul nu este vreunul economic. Ei plătesc prețul furtului care s-a făcut în sistemul de termoficare centralizată a Brașovului din ultimii 25 de ani. Prima dată a fost CET-ul, o gaură neagră în care au dispărut sume imense de bani publici. Toate amantele sau pilele oamenilor de partid lucrau la CET, iar după închiderea acestuia încă se mai duceau lupte în Consiliul Local în legătură cu firma care să aibă contractul de pază a rămășițelor mastodontului.

Am un prieten mai zăpăcit, care spunea că dacă prin 2006 s-ar fi dezmembrat toate activele CETului și ar fi fost vândute ca fier vechi, pentru ca apoi să fie vândut terenul către dezvoltatorii imobiliari, la momentul respectiv s-ar fi acoperit toate pierderile combinatului plus că ar fi rezultat bani pentru a cumpăra centrale termice tuturor brașovenilor care foloseau atunci sistemul centralizat de termoficare. Atunci l-am crezut nebun, dar poate avea dreptate.

Dar nu a fost de ajuns o singură gaură neagră, aceasta a fost acoperită cu o batistă albă și s-a mai creat un parteneriat pentru termoficarea centralizată, TETKRON și BEPCO. Alte vaci de muls pentru oamenii politici și firmele prietenilor acestora, care au ajuns, așa cum era de așteptat, la fundul sacului. Odată cu lansarea noilor metode de termoficare centralizată s-a făcut și o promovare agresivă în mass-media, țin minte că apăreau tot felul de specialiști pe la televizor care ne explicau de câte ori mai ieftin este revii în sistemul centralizat. Drama cea mai mare este că știu oameni care au vândut centralele termice pe care le aveau ca să revină în sistemul centralizat de termoficare, doar pentru ca apoi să cumpere alte centrale termice noi și să îl părăsească din nou. Acest lucru l-au făcut cei care au avut bani pentru o nouă centrală și debranșare.

Anul acesta mii de oameni racordați la sistemul centralizat de termoficare au stat mai mult fără apă caldă și căldură. Ultima promisiune a autorităților era că de la 1 noiembrie acestea vor porni, iar cu o zi înainte tot acestea au anunțat că mai durează două săptămâni, în condițiile în care afară temperaturile scad sub zero grade noaptea. Și cu toate acestea clădirea Primăriei încă nu a fost incendiată de manifestanți furioși iar conducerea și funcționărimea implicată nu stau legați la vreun stâlp al infamiei în Piața Sfatului.

Sorin BÂSCĂ

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...