Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Hillary… you are fired!

Am urmărit cu sufletul la gură sfârșitul campaniei electorale și alegerile din SUA. Asta da răsturnare de situație. Hillary Clinton vs. Donalt Trump. Duelul giganților pentru funcția de președinte a celui mai puternic stat de pe planetă. Și deși 90 la sută din sondaje o dădeau câștigătoare pe Hillary, casele de pariuri o creditau ca și favorită, în ziua alegerilor calculele au fost răsturnate, poporul american demonstrând că un produs media foarte bun câștigă întotdeauna, în țara care a dus marketingul la stadiu de religie.

Trump a învins în cursa electorală. Cu un discurs care uneori se contrazicea, bazat pe o sinceritate vecină cu inconștiența, nejucând altceva decât propriul lui personaj, piperat pe alocuri cu acuze de neplată a impozitelor și abuzuri sexuale. Cu un trecut nemeritoriu din punctul de vederea al familiei tradiționale, marcat de două divorțuri, de suișuri și coborâșuri, dar orientat câtre succes. Cu un limbaj nepretențios, brut pe alocuri în ceea ce privește politicile interne sau externe ale statului. Dar acestea s-au transformat în avantaje, el simbolizând la nivelul mentalului colectiv, a omului cu un IQ mediu personificarea „Visului American“.

Trump nu este un politician! Atenție! Și nici el nu pretinde a fi. El este om de afaceri. Om de afaceri adevărat, care cunoaște arta negocierii, a managementului, a controlului, a ingineriei financiare, a resurselor umane, știe să asculte piața și să conceapă produse pentru ea, și ceea ce este cel mai important, să facă profit. El este un concurent serios, care înțelege să folosească toate armele din dotare pentru a-și atinge scopul. Mai mult decât atât el a jucat cu bani reali, în situații reale, nu a trăit din politică și din păreri. Pentru el Statele Unite ale Americii nu sun o țară, o națiune, ci o companie cu milioane de angajați, el nevăzându-se președinte, ci CEO. Ca atare, nu va trece mult timp până când pe holurile Casei Albe vei auzi celebrul „You are fired…!“, exact ca în serialul „Ucenicul“, unde el conducea un joc bazat pe situații reale din punct de vedere economic, scopul jocului fiind acela de a găsi oameni suficient de buni pentru a lucra pentru el, în corporațiile pe care le deținea. Pentru că da, America este țara unde ești de cele mai multe ori angajat ca să-i spui angajatorului ce să facă, de unde să scoată profit, nu pentru a executa ordine ca în armată fără asumarea răspunderii. Și sunt sigur că va concedia generali de armată, miniștri, secretari de stat, pentru că incompetența o simte de la foarte mare distanță. Și sunt sigur că nu se va abține în plenul Congresului să facă ca în „board-ul“ corporațiilor pe care le deține. Adică circ. Iar asta va ține publicul american în tensiune în fața televizoarelor, ca și cum în fiecare zi ar fi „Super Bowl“. După care îi va trimite la muncă, ca să redea măreția Statelor Unite.

Trump este un mare campion, care a cunoscut și gustul înfrângerii și al falimentului. Dar după cum afirma el, din eșecuri a învățat. Și conform „Principiului lui Peter“, care ne spune axiomatic că poți avansa până în funcția în care devii incompetent, Donald Trump a ajuns în poziția cea mai de sus din punct de vedere social în care își poate demonstra competență adică a ajuns în cea mai importantă funcție pe care o putea ocupa în Statele Unite. Sau incompetența. A demonstrat fărăr dubiu că este și a fost extraordinar de competent ca antreprenor și candidat pentru președinție. Acum vom vedea dacă este competent ca și președinte.

Va guverna pentru popor și pentru alianțele în care Statele Unite sunt parte? Va încheia noi înțelegeri cu piețele care furnizează bunuri în Statele Unite, cum ar fi Europa, Mexic și China? Va ajunge la înțelegeri strategice cu Rusia? Va retrage scutul antirachetă de la Deveselu? Va chema la noi ordine membri NATO? Va termina cu ISIS în Orientul Mijlociu? Urmează să vedem. Dar de două lucruri sunt sigur în ceea ce îl privește pe Donald Trump. Primul e că industria de entertainement, sau circul pe românește, în ceea ce privește guvernarea Statelor Unite este garanta pentru următori 4 ani. Și al doilea e acela că Vladimir Putin și-a găsit într-un final un interlocutor pe măsură.

Dan VÂJU

Comentarii
Loading...