Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

PNL Brașov promovează indivizi care îmbrățișează simboluri neo-fasciste

Odată cu alegerea sasului Klaus Iohannis în funcția de președinte, dar și ca urmare a ascensiunii Partidului Național Liberal, în România a reapărut, pas cu pas, curentul extremist promovat de partidele fasciste de la începutul secolului XX. Astfel, PNL promovează, constant, o serie de indivizi care îmbrățișează simbolurile sau ideologiile neo-fasciste, arătând dispreț total față de valorile fundamentale ale democrației.

Încă din prima zi de mandat, președintele Klaus Iohannis l-a decorat pe un anumit domn, Octav Bjoza, cu ordinul Steaua României în calitate de Înalt Ofițer, cea mai înaltă decorație a Statului Român. La acel moment, gestul președintelui de a-l decora pe Bjoza, a stârnit nemulțumirea Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului MCA România, care,  într-un comunicat, s-a declarat dezamăgit de inițiativa președintelui, arătând că fostul deținut  se afișează public cu un partid susținător al Mișcării Legionare si al neo-nazismului.

Octav Bjoza este președintele Asociația Foștilor Deținuți Politici și a fost numit subsecretar se stat în cadrul Secretariatului pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, în subordinea Secretariatului General al Guvernului. În primăvara acestui an, Partidului Național Liberal a nominalizat-o pe Oana Stănciulescu ca membru al Consiliului de Administrație al Televiziunii   Române. Propunerea a stârnit revolta intelectualilor și a societății civile, datorită orientării legionare a candidatei, care a fost foarte activă în cultivarea memoriei unor personalități și valori de extremă dreapta din istoria culturii românești.

Stănciulescu a încercat mereu, cu o agresivitate ieșită din comun, să reabiliteze personaje de orientare legionară, xenofobă, antieuropeană și antidemocrată, uzând de credibilitatea câștigată de-a lungul carierei de jurnalist. Mai mult decât atât, Stănciulescu s-a numărat printre contestatarii Legii nr. 217/2015 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii, iar împreună cu alți reprezentanți ai mișcării neo-legionare a atacat Institutul Național pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel, organism al Guvernului României. Pozițiile publice ale Oanei Stănciulescu au contribuit la crearea unui climat politic instabil, aducând grave atingeri valorilor democratice pe care Partidul Național Liberal și le asumă, cel puțin la nivel declarativ.

La momentul nominalizării doamnei Stănciulescu, reprezentanța diplomatică a Israelului, prin vocea Excelenței Sale doamna Tamar Samash, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Statului Israel în România, a transmis o reacție cu privire la nominalizarea fostei jurnaliste, care a pus la îndoială, în repetate rânduri, existența Holocaustului. Ambasada Statului Israel la București a aflat cu îngrijorare despre numirea într-o funcție – cheie, în cadrul Televiziunii de Stat, a doamnei Oana Stănciulescu, jurnalist cu experiență, dar cu nenumă- rate exprimări publice antisemite și simpatii vădite față de Mișcarea Legionară. Amintim că, prin afirmațiile sale, doamna Stănciulescu a pus la îndoială existența Holocaustului și s-a identificat cu lideri ai Mișcării Legionare, responsabili pentru ororile Holocaustului din România.

Ambasada a mai apreciat că decizia de numire a Oanei Stănciulescu poate avea un impact negativ în ceea ce privește promovarea valorilor democra- ției cu precădere asupra noilor generații. Totodată, nominalizarea Oanei Stănciulescu a generat reacții inclusiv pe plan mondial. Astfel, România a fost, încă o dată, în atenția principalelor canale de știri, datorită opțiunii Partidului Național Liberal. Astfel, canale media precum Fox News, Times of Israel, Yahoo News, Daily Mail, sau Las Vegas Sun au dezbătut pe larg activitatea fostei jurnaliste, dar și acuzațiile lansate de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel.

Românii pot “mulțumi” Partidului Național(ist) Liberal pentru consolidarea imaginii României ca țară care promovează o serie de „valori” pe care statele civilizate le condamnă ferm. Oana Stănciulescu nu a dus lipsă de susținători. Dincolo de sprijinul de care s-a bucurat din partea parlamentarilor Partidului Național Liberal, s-au găsit câțiva apropiați cu orientări similare, care să pună paie pe foc și să își declare susținerea necondiționată, unul dintre aceștia fiind chiar Bjoza. Propaganda extremistă nu s-a oprit însă aici A urmat propunerea de susținere a lui Marian Munteanu pentru a candida la funcția de primar al Bucureștiului. Munteanu nu a mai ajuns însă să fie candidatul liberalilor, după ce s-a descoperit că ar fi una și aceeași persoană cu un oarecare Ioan, informator harnic al fostei Securități.

PNL nu s-a delimitat însă de activitatea pro-legionară a lui Marian (Ioan) Munteanu, care în anii ’90 a înființat partidul Mișcarea pentru România, la întrunirile căruia era ascultat un mesaj al lui Corneliu Zelea Codreanu și mai multe cântece legionare, printre care și „Sfântă tinerețe legionară”, imnul Gărzii de Fier.

hitler-ciovicaTinerii liberali nu s-au lăsat nici ei mai prejos, manifestările extremiste fiind, se pare, obișnuite în rândul liberalilor. La Brașov, lista PNL pentru Camera Deputaților cuprinde doi juni liberali care s-au remarcat prin discursul extremist sau prin aprecierea față de Hitler Primul dintre aceștia, MihaiCodruț Nanu, afirma, în martie 2015, că Avram Iancu este un criminal care a ucis civili, iar românii care îi cinstesc memoria sunt niște dobitoci.(Vezi articolul). PNL nu s-a dezis niciodată de afirmațiile lui Nanu, alegând să îl promoveze în calitate de candidat, la alegerile locale și parlamentare. Un caz mult mai grav este însă cel al consilierului local și candidatului pentru Camera Deputaților, Octavian Eugen Ciovică, care și-a postat pe contul de Instagram o poză în care apare îmbrăcat ca Hitler, însușindu-și totodată și zvastica, simbolul nazist. Cazul este de o gravitate fără precedent, Ciovică fiind primul candidat care îl omagiază pe Führer.

Conform art. 5 din OUG 31/2002, cu modificările și completările ulterioare, fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi. Se pare că prevederile OUG 31/2002 nu l-au impresionat pe tânărul liberal și nici conducerea PNL Brașov, care până în acest moment nu s-a delimitat de orientările candidatului aflat pe lista pentru Camera Deputaților. România, încotro ?

Total debusolat de valorile promovate de un partid care se pretinde democratic și apărător al statului de drept, stau și mă întreb care este direcția spre care se îndreaptă România. În 2014, președintele Partidului Național Liberal, ales Președintele României, decora, încă din prima zi de mandat, un individ acuzat de simpatii legionare. În 2016, reprezentanții aceluiași partid nominalizează o fostă jurnalistă, care este contestată tocmai din cauza unor opțiuni similare cu ale fostului deținut Bjoza și alege să sfideze semnalele venite din partea Ambasadei Statului Israel și a numeroșilor intelectuali care au lansat un apel la normalitate.

În disperarea de a găsi un candidat pentru Primăria capitalei, defilează cu Marian Munteanu, cunoscut pentru simpatiile lui neo-legionare, iar alegerile parlamentare surprind liberalii promovând un candidat care îl omagiază pe Hitler. Astfel de opțiuni mă fac să mă întreb dacă nu cumva PNL s-a transformat într-un Partid Naționalist Liberal, care confundă flagrant statul de drept cu statul de dreapta… De extremă dreapta !

România nu își mai poate permite să promoveze astfel de indivizi care nu fac decât să pună în pericol aderarea României la marile proiecte politice mondiale și să ne readucă la stadiul de stat în care drepturile fundamentale ale omului există doar la nivel teoretic. România nu își mai poate permite să apară ca exemplu negativ în presa internațională, doar pentru a hrăni orgoliul unor ultra-naționaliști și foști deținuți. Indivizi precum Bjoza, Stănciulescu, Munteanu, sau tânărul Ciovică nu pot reprezenta o opțiune validă pentru un stat care s-a angajat să ocrotească și să aplice valorile democratice.

În calitate de senator, prima reacție pe care o pot avea este aceea de a prezenta, în numele clasei politice, scuzele de rigoare Excelenței Sale doamna Tamar Samash, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Statului Israel în România, dar și Comunității evreilor din Brașov. Însă scuzele nu vor duce către evoluția unor indivizi impresionați de doctrinele de mult apuse în lumea civilizată, care nu înțeleg că aceia care uită trecutul, sunt condamnați să îl repete.

Sebastian GRAPĂ, senator de Brașov

Comentarii
Loading...