Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Curajul de a fi bătrân în România

• Sunt mulți, sunt pretutindeni, tăcuți și de cele mai multe ori cu priviri triste sau încărcate de reproș. Trec pe lângă noi, discret și încet, pe aceleași trasee spre piețe, farmacii ori casa de pensii. Singura aliniere la standardul societății informaționale actuale este un telefon mobil vechi, căpătat de la copii ori nepoți, singura lor armă împotriva uitării și rătăcirii. Sunt bolnavi, condamnați la excluziune socială, supuși unei comunicări superficiale și plictisite, iar de multe ori sentimentul inutilității le este cultivat chiar de propria familie

Asta în cazul fericit în care mai au una! Pensionarii noștri sunt percepuți, din păcate, ca un factor generator de dezechilibru pentru bugetul național. Ca și cum ei sunt vinovați că au împlinit vârsta la care, după o viață de muncă, nu au de ales și trebuie să ceară. Să ceară, de fapt, un drept al lor la o viață decentă, la respect și solidaritate socială, la acceptarea faptului că este în structura noastră umană, fizică, să îmbătrânim și să ne degradăm încet dar sigur.

Există, din nefericire, și o mentalitate definind niște relații caracterizate de lipsa empatiei și a respectului între semeni, datorate unei educații dogmatice și total lipsite de componenta umanistă. Toate acestea culminând cu cinismul afișat, din patru în patru ani, de o clasă politică total ruptă de popor, de familie, de valori umane, de religie ori, cel puțin, de un spirit civic veritabil. Prin prisma acestei aritmetici electorale vârstnicul acestei țări reprezintă doar un CNP posesor de drept de vot. Astăzi, ca și ieri, o masă de vot manipulată agresiv prin toate canalele mediatice, paradoxal chiar cu ajutorul  lor înșiși. Pentru că, nu-i așa, speranța moare ultima!

Contrar tuturor acestor realități, refuz să cred că nu putem schimba nimic. Că totul se va desfășura implacabil și identic din patru în patru ani în viața acestor oameni, a noastră, a tutror. Propun să ne acordăm o șansă de a încerca, să materializăm efectiv ceva. Eu îi privesc pe cei vârstnici ca pe o resursă socială foarte benefică, cu nimic mai prejos decât tinerii, poate doar cu mai mult timp la dispoziție.

În acest sens, o primă inițiativă personală ar fi crearea unei organizații civice voluntare – Sfatul Seniorilor, care să activeze pe programe de implicare a vârstnicilor în viața comunității, experiența să le fie capacitată și folosită în forumuri de exprimare și dezbatere pe diferite teme axate pe identificarea necesităților și a rezolvării disfuncționalităților din comunitate, generându-se astfel soluții pentru multe probleme sociale care ne sufocă pe toți. Probleme pe care noi, așa-zis populație activă, nu avem timp și uneori nici expertiza să le rezolvăm. În aceeași direcție se circumscrie și inițiativa cooptării pensionarilor în așa-numite echipe de bunici care să-i supravegheze și să participe la activități de mentorat pentru cei mici, care să colaboreze cu părinții, conducerea școlilor, inspectorat școlar, poliție, firme de pază pentru asigurarea unui act educațional cel puțin mai sigur.

Cel mai mare flagel al bătrâneții este izolarea datorată marginalizării sociale și familiale. Ca soluție pentru această problemă a vârstnicilor consider că amenajarea unor Cluburi ale Pensionarilor, ar fi o soluție care ar putea combate această situație des întâlnită. În cadrul acestor spații cu destinație specială, pot fi aplicate programe de socializare și prevăzute zone de dezbateri și întâlniri periodice pe diverse teme de interes, spații de relaxare și agrement și cabinete de asistență și consultații medicale periodice, gratuite.

O altă inițiativă care să vină în spijinul celor în vârstă este implementarea unui program național de tip call center permanent și gratuit destinat special acestora: informații despre cabinetele medicale și posibilitatea programării directe, consiliere pe probleme administrative și de pensii, consiliere juridică preliminară, agenda manifestărilor culturale locale cu posibilitatea rezervării biletelor, informații privind acordarea biletelor de tratament, raportarea de eventuale abuzuri ori apariția unor situații dificile, informații asupra traficului auto, orar transport în comun, informații trenuri și curse aeriene, excursii (pelerinaje, pachete turistice interne și externe pentru seniori), consiliere medicală de urgență e.t.c. Inițiativa ar fi foarte utilă persoanelor în vârstă cu probleme de deplasare și care nu au acces la internet sau nu știu să-l utilizeze.

Nu trebuie să uităm că bătrânii de azi suntem de fapt noi, peste 20, 30 sau 50 de ani, dincolo de un timp prezent care își schimbă dimensiunea extrem de rapid.

Gheorghe Gabriel ANTOHE
candidat din partea Partidului Mișcarea Populară la Senatul României

Editat de SC ABC Medianet Galaxy SRL Cod unic AEP 11160002

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...