Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

AGRICULTURA – motor de creștere economică

Județul Brașov are o suprafață agricolă totală de 281.251 hectare, din care suprafață arabilă 120.528 ha, fiind cultivate doar 78.989 ha. Agricultura din România, altădată competitivă la nivel european, se află într-o stagnare continuă care duce la degradare. Trebuie luate măsuri urgente! Avem potențial, dar ne lipsește voința politică și o strategie pe termen mediu și lung.

Agricultura este prioritară pentru PSD, astfel că ne propunem protejarea fermierilor, angajarea tinerilor în agricultură, creșterea exporturilor, transformarea agriculturii în motorul economiei românești, totul pentru a asigura hrana sănă- toasă a românilor. Soluția noastră este de a stabili prin lege ca subvențiile să fie plătite la 15 octombrie, în avans, iar restul să fie plată regulată 1 decembrie – 31 martie pentru ca subvenția să fie primită la timp, iar fermierii să aibă sumele necesare pentru a face lucrările atunci când este necesar, în perioadele optime. Vrem să facem pentru început un pachet minim de zece unități de procesare legume-fructe și depozite frigorifice.

Fermierii români n-au cum să câștige, în condițiile actuale, competiția cu marile rețele de importuri de legume-fructe aduse în România. Acum există doar o perioadă în care fermierii români ies cu produsele pe piață, perioadă în care importatorii își permit să vină cu prețurile foarte jos, ceea ce descurajează ca în România să se dezvolte această rețea de sere sau solarii. Implementăm programul anual prin care se susţin produsele deficitare, unde importurile sunt foarte mari. În 2017, începem cu tomatele și carnea de porc.

În ceea ce privește tomatele, astăzi exportăm 3.000 de tone și importăm 50.000 de tone! Inadmisibil! Timp de opt ani de zile vom acorda ajutor pentru cultivarea tomatelor în spații protejate, 3.000, beneficiari – 40.000 de fermieri. În cazul cărnii de porc: exportăm 20.000 de tone, importăm 230.000 de tone, adică exportăm 30 de milioane de euro și plătim 350 de milioane de euro. Deci, românii duc în afara țării 350 de milioane de euro, ca să mâncăm de Crăciun carne de porc din Germania, din Olanda, din Ungaria. Programul nostru este ca opt de ani de zile să fie ajutor pentru îngrășare și sacrificare, 10.000 de euro anual pentru fermele cu peste 200 de capete. Beneficiari sunt 12.000 de crescă- tori de porci anual.

Pentru fermierii români implementăm următoarele facilități: eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate începând cu anul 2018, impozit 0 pentru tractoare, utilaje agricole și toate celelalte mașini și utilaje pe care le folosesc în agricultură, precum și TVA de la 9% la 0% pentru toate materiile prime și serviciile din agricultură. În plus, pentru angajarea a trei tineri sub 35 de ani pentru cel puțin un an, angajatul și angajatorul sunt scutiți de toate obligațiile către stat aferente acelor angajați pe perioada în care sunt angajați, dar nu mai mult de cinci ani de zile. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului trebuie să fie una dintre cele mai importante instituții care, într-adevăr, să protejeze consumatorul.

Vrem să mărim numărul de angajați cu o mie, iar atribuțiile și rolul acestei instituții trebuie să fie lărgite, să fie foarte bine clarificate, să fie într-adevăr instituția reper pentru fiecare român care să îi dea încredere că statul îl protejează, că drepturile îi sunt respectate. Să îndrăznim să credem în România!

Soluția noastră este de a stabili prin lege ca subvențiile să fie plătite la 15 octombrie, în avans, iar restul să fie plată regulată 1 decembrie – 31 martie pentru ca subvenția să fie primită la timp, iar fermierii să aibă sumele necesare pentru a face lucrările atunci când este necesar, în perioadele optime.

Marius Alexandru DUNCA, Președinte PSD Brașov.

Comandat de PSD Brașov. Editat de SC ABC Medianet Galaxy SRL Cod unic AEP 11160007

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...