Tort de mere cu caramel

Pentru aluat

• 200 g făină,
• 50 g zahăr pudră
• 1 praf de sare
• 1 lingură oţet
• 1 ou

Pentru umplutură

• 750 g mere acrişoare
• 1 lămâie
• 20 g unt,
• 100 g zahăr
• 2 linguri suc de mere
Vom cerne făina pe un tocător şi vom face o adâncitură în mijloc. Se adaugă untul tăiat, zahărul, sarea, oţetul şi oul bătut şi se frământă. Omogenizăm cu un cuţit cu lama lată, iar apoi manual, până obținem un aluat neted. Se împachetează în folie de plastic şi se lasă 3  minute.

Se curăţă merele, se taie în patru şi se îndepărtează cotorul. Se taie sferturile în feliuţe, iar deasupra se stoarce lămâia.

Pregătim cuptorul la 200°C. Aluatul se întinde pe o suprafaţă presărată cu făină, până se obţine o foaie rotundă ,se aşează aluatul în forma de tort şi se apasă uşor cu degetele, lăsând o margine de 2 cm. Se înţeapă cu furculiţa.

Se acoperă aluatul cu feliuţele de mere ca în poza alăturată, iar deasupra se presară bucăţele de unt. Se introduce la cuptor şi se coace timp de 20 minute .

Se topeşte zahărul într-un vas mic, la foc redus, amestecând continuu. Se adaugă sucul de mere şi se fierbe până se caramelizează, amestecând continuu.Pentru o aromă deosebită putem pune 5 picături de esență de mentă.

Crește, temperatura cuptorului la 250°C și turnăm caramelul peste tort . Mai coacem încă 8 minute.

Sfaturi utile:
Pentru a obţine fire de zahăr se dau în clocot 200 g de zahăr în 5 linguri de apă. Se fierbe la foc mic, amestecând continuu, până când siropul devine maroniu uniform. Siropul este corespunzător când picurat în apă rece se solidifică, dar totuşi mai poate fi modelat. Se ia vasul de pe foc pentru ca siropul să se întărească un pic. Cu ajutorul unei furculiţe se trag fire subţiri peste tort, învârtind treptat tava. Se repetă acest proces până se foloseşte tot siropul.

Chef Adrian NEAG – Guerrilla Cooking

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.