Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Scripcaru și 15 noiembrie 1987

• În 15 noiembrie 2016 brașovenii au aniversat  29 de ani de la revolta anticeaușistă din 1987, revoltă care a reprezentat prima etapă a revoluției anticomuniste din 1989

În celelelte zone ale României s-a pomenit, pe scurt, evenimentul iar manualele de istorie, așa ciuntite cum sunt, amintesc aceste fapte de eroism în treacăt, la fel cum este evocat și eroul martir Liviu Babeș, adevăratul Jan Palach  al României și care nu are încă monumentul pe care-l merită.

Cărțile de istorie care tratează revolta din 1987 nu au darul de-a explica evenimentul care a avut si are mai are rezonanță internațională decât națională.

Trecând peste motivele de ordin personal, adică peste dorința și putința  opresorilor de a  escamota importanța luptei muncitorilor brașoveni, context în care nu trebuie să-i uităm pe aleșii deputați județeni, după metoda comunistă, de la 15 Noiembrie 1987, ca de exemplu eternul Bran Vasile, fost multiplu deputat și lider PD iar actualmente, culmea ironiei, președinte PNȚCD, filiala Brașov, un motiv determinant pentru necunoașterea importanței revoltei brașovene o constituie lipsa documentelor din arhive, ceea ce subliniază atât istoricii cât și eroii, încă în viață.

Această lipsă se poate suplini cu ceea ce se numește istoria orală, adică mărturiile participanților activi la revoltă din ambele tabere, cât și ale participanților pasivi, adică mii de brașoveni care doar au privit și nu s-au implicat.

O inițiativă în acest sens ar fi putut avea primarul Scripcaru care cunoaște sigur o serie de amănunte întrucât, elev fiind în clasa a XI-a la liceu, a aflat mai mult sau mai puțin direct unele amănunte din ancheta desfășurată la școală unde un coleg de-al său a fost participant activ la revoltă sau de la un subaltern actual.

Cred în capacitatea lui de a face astfel de demersuri întrucât, de-a lungul anilor de liceu și după, a dovedit înțelegere mult peste medie pentru problematica istoriei, interes care l-a transmis și urmașei sale biologice.

Concret, prin demersul său ar fi putut lămuri câteva aspecte care nu apar în cărțile dedicate zilei de 15 Noiembrie 1987, din care amintesc sumar:

1. Unde și cine  păstrează ordinele transmise prin stație în timpul manifestației, auzite din  mașina Securității parcată pe strada Postăvarului, atunci str. Politehnicii:  „Nu folosiți armamentul, Repetăm, nu folosiți armamentul“.

2. Cine a ordonat folosirea gazelor lacrimogene pentru dispersarea participanților pasivi la revoltă, împinși de scutieri până în Livada Poștei și unde sunt filmele făcute cu acea ocazie?

3. Cine este bărbosul cu aparat foto profesionist care a fotografiat din Livada Poștei manevrele de mai sus și a dispărut urgent la apropierea scutierilor?

4. Care este analiza coletului aflat pe o bancă de lângă Casa Armatei, cu inscripția „Nu atinge. Explodează“ și aruncat în aer de specialiști în uniformă?

5. Unde este dosarul întocmit de „însoțitorii“ mașinii ambasadorului american (cu steagul arborat) care a parcurs străzile centrale ale Brașovului  „la pas“ la câteva zile după 15 Noiembrie?

6. Unde sunt filmele făcute celor două autocare sovietice care, venind din Poiană, au urmărit un timp zborul cașcavalului și a tabloului lui Ceaușescu din actuala clădire a Prefecturii?

7. Cine a ordonat și înfăptuit anchetarea barbară a celor arestați și unde sunt fotografiile care au fost prezentate acestora în timpul anchetei?

8. Cine a ordonat ca sub tribuna unde a fost procesul public al celor 61  să fie securiști înarmați și cine au fost aceștia?

9. Cine a pictat inscripțiile pe fostul Comitet Județean PCR: „DREPTATE, LIBERTATE, VÎNZĂTORI DE ȚARĂ, JOS“.  Unde sunt fotografiile făcute?

10.  Unde sunt rapoartele sistemului informativ al Securității?

În fine, toți cei care au studiat cât de puțin istoria serviciilor represive știu că totul se face conform unui plan de măsuri, întocmit, semnat și aprobat. Unde este acesta?

Acestea sunt doar câteva întrebări naive ale unor cetățeni nespecialiști.

Domnule primar, preluați ștafeta! Încă aveți timp să rămâneți în istoria Brașovului printr-o inițiativă memorabilă, demnă de cartea istoriei pe care, pe vremuri,  o iubeați.

Arnold UNGAR, fost profesor de istorie

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...