Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Apocalipsa politicianismului

• Știind faptul că nimeni nu e profet în țara lui, dar și că nu e pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește, și în plus văzând fețele de politicieni care se lungesc prin mass-media de când Trump a fost ales președinte, o să încerc, cu satisfacția de rigoare, să conturez o previziune pentru următorii ani

Sunt convins că politica și politicianismul au intrat într-un soi de apocalipsă la nivel mondial, și sistemul și așa disfuncțional își trăiește ultimele clipe. Și nu de ieri de azi, ci de la o întâmplare un pic mai ciudată care nu a fost intens mediatizată pentru că dădea idei unora și altora. Dacă sistemul birocratic care conduce în țările civilizate, ne-a ascuns anumite lucruri ani la rând într-un mod eficient, și ne-a manipulat până acum când nu le mai ține, nefiind în stare să cenzureze eficient rețelele de socializare, se pare că acum a început să dea rateuri puternice la vocea străzii, care reprezintă adevărata democrație. Întâmplarea ciudată care după părerea mea a declanșat apocalipsa politicianismului, a fost „Revoluția fără arme“ sau „Revoluția pașnică“ din Islanda, începută în 2008, când băncile cele mai importante au fost naționalizate, guvernul corupt împreună cu bancherii au ajuns să fie judecați și condamnați, iar Constituția a fost schimbată. Nimeni, niciodată în acest timp nu a avut nici cel mai mic interes să informeze opinia publică. Și asta datorită faptului că cetățeanul este amețit și orbit de sistem, sistem ce are toate pârghile necesare să facă acest lucru. Are mass-media, are serviciile secrete, are un întreg aparat birocratic care poate suprima foarte ușor libertatea cetățeanului fără a fi penalizat dacă greșește.

Mai mult ca niciodată, datorită internetului, și a siteurilor de socializare, constat că la nivel social, cetățeanul este apăsat de sistem peste tot în lume, iar în ultimii ani, de la decizia democratică a votului, s-a ajuns la penalizarea directă a sistemului prin proteste de stradă. Și asta într-un ritm foarte rapid. Exemplele sunt multe, și sunt peste tot. Iar aceasta poate fi denumită drept eșecul sistemului de stat în a deservi nevoile reale ale cetățeanul. Iar eșecul sistemului îl face să fie un cetățean nemulțumit și extrem de reactiv.

Acum vine și cireașa de pe tort. Statele Unite ale Americi, statul părinte al democrației moderne, jandarmul planetar, a ales în funcția de președinte un om care s-a declarat anti-sistem. Cu discursul lui populist, sexist și xenofob a reușit să răstoarne barca cu politicieni de la Washington direct în Potomac, barca cu acei indivizi care vorbesc foarte argumentat despre economie, politică și societate, și care au un statut de invidiat, dar care nu sunt în stare să facă profitabilă o tarabă din piață cu legume. Și care de cele mai multe ori sunt rupți de realitatea străzii, de nevoile concrete ale cetățeanului. Imediat după alegeri, mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva bun pentru noi, pentru cetățenii obișnuiți. Mi-am dat seama pentru că celor de la Washington, Bruxelles, Paris, Berlin, București, efectiv „le-au căzut fețele“, dându-și seama că joaca de-a prosteala s-a terminat, iar planul lor de a se menține la putere a devenit nefezabil. America a dat tonul. Urmează Europa îngropată în birocrație și încercată chiar acum de Brexit. Triumful lui Donald Trump este de fapt triumful cetățeanului neavenit de pe stradă, care a simțit mesajul acestuia mai aproape de nivelul lui de înțelegere, în lupta lui absurdă cu sistemul care se presupune că ar trebui să aibă grijă de el. Istoria modernă a luat o întorsătură interesantă. Spre o eră unde a fi politician nu mai însemnă mai nimic, unde managementul de calitate, planificarea – raportarea, resursa umană și marketingul real vor face legea. Spre o eră care a început simplu, printr-un protest antisistem la Reykjayk în Islanda care într-adevăr a schimbat ceva. Acolo a început apocalipsa politicianismului! Și nu o să-i mai vedem cât de curând la televizor certându-se pentru ca mai apoi să se pupe în spatele camerelor de luat vederi și să-și împartă bogățiile noastre ale tuturor și zonele de influență. A venit vremea adevărului spus cu voce tare, răspicat, a bunului simț și a apelului la acțiune. Sistemele se vor metamorfoza sau vor colapsa. Într-un final vor lucra asiduu pentru cetățean, pentru că, nu-i așa, în centrul tuturor acțiunilor umane se află omul, și statele suverane sunt construite pentru și în jurul cetățeanului. Cine știe, poate asta este de fapt momentul elevării conștiinței planetare care era anunțat odată cu anul 2012.

Și dacă sistemul se încăpățânează să rămână așa cum e, probabil vor fi proteste. Și dacă nu cedează nici atunci, vor fi proteste violente, radicalizări, războaie civile. Asta posibil va reuși să mențină sistemul în picioare, dar nu mai mult de încă o generație. Și nu e de dorit. Pentru că oamenii vor să trăiască mult, bine și în fericire. Vor adevăr și dreptate socială, valoare pentru banii plătiți ca impozite.

Ar fi bine ca cei care conduc partidele politice în România să ia aminte la ceea ce s-a întâmplat. Pentru că vor, nu vor, se vor duce, vor expira. Schimbarea sistemului este iminentă, și deși știau aceasta, acum li s-a confirmat. Vor fi nevoiți să lase locurile adevăraților profesioniști, care au demonstrat ceva în viața reală, cu simțurile ascuțite în mediul privat, iar ei să mergă să-și vadă de profesiile lor. Pentru că a trecut vremea propagandei deșănțate, manipulative și fără fond a politicianismului, e vremea planurilor asumate și puse în concret în slujba cetățeanului. Gata cu dătătorii din gură și plimbătorii de hârtii pe bani publici, e momentul eficientizării și a gândirii strategice. Politicile sociale ce vor urma o vor impune, relitatea imediat următoare va cere impetuos asta.

Să stăm cu ochii pe America. Tonul a fost dat. Iar tonul face „muzica“. „Muzica“ coloanei sonore a apocalipsei politicianismului.

Dan VÂJU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...