Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Dus cu preșul

presLa o simplă incursiune pe scara unui biet bloc construit înainte de ’89 vei vedea foarte multe. Uși de felurite modele, tablouri cu pisici și peisaje rupte din calendare, ghivece cu diverse plante care nu mai au loc prin casă, rafturi și băncuțe obosite de vreme, tot soiul de papuci și șlapi învechiți, dar mai ales preșuri.

Preșurile astea, dom’le fac tot!

După simplul preș de la intrare poți să-ți conturezi o părere destul de clară despre oamenii care locuiesc dincolo de ușă. Bucăți tăiate migălos și atent dintr-o mochetă care n-a mai avut loc în casă. Unele festonate, dacă doamna e mai gospodină, altele nefestonate și ușor deșirabile, dacă proprietarul e om mai relaxat.

Un dreptunghi din cauciuc învelit meticulos într-o cârpă umezită constant de gospodina atentă la curățenia din casă. Două-trei tipuri de mochetă/preș/cârpă stivuite una peste alta pentru o absorbție mai bună. Iar opulența maximă este un mini persan care se asorteză cu cel din sufragerie și peste care atunci când vine iarna se așterne cu atenție o cârpă. Ca să nu se murdărească preșul. Burlacii tineri au mereu un preș fain. Cumpărat de la magazinele de accesorii pentru casă.

Probabil ca s-o ducă mai bine cu preșul. O intrare dichisită, fără adaosuri gospodărești.

Ei bine, sunt designeri care se ocupă și de aceste obiecte. Adică, or fi ele afară din casă, dar tot din ansamblul ei fac parte. Și atunci iată că sunt variante nenumărate pentru a vă marca intrarea în locuință într-un mod cât mai plăcut, de ce nu, cu umor uneori. Întâlnim preșuri cu mesaje diverse, de la clasicul „Bine ați venit!“, la „Sper că ai adus ceva“ sau  „Bun venit. Nu sta mult!“,  „Nu sunt preșul tău!“, mesaje care de multe ori, chiar sunt sugestive pentru a caracteriza proprietarul casei. Deși nu sunt considerate de specialiști ca fiind tocmai de clasă, chiar și obiectele cu mesaj sunt de preferat improvizațiilor din varii resturi de materiale. Cele mai poulare sunt cele realizate din fibre naturale de cocos. Iar dacă alegeți să cumpărați unul simplu, îl puteți decora acasă foarte ușor folosind șabloane cu imagini dorite, un burete și culori acrilice.

Pun pariu că n-a mai făcut nimeni până acum o analiză a preșului de la ușă și m-am găsit eu să nasc polemici printre gospodine. Asta e. Nu mă las dusă cu preșul.

Tu?

Karla TITILEANU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...