Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Găinăria ca mod de viață în Primăria Brașov

•  Scriam în numărul trecut că m-am săturat să scriu despre hoții din administrația publică locală. Da, m-am săturat. Dar vreau să revin și să-mi cer scuze. Îmi cer scuze primarelui Scripcaru, fostului secretar Nicolae „Noni“ Paraschiv, proaspăt demisionar. Îmi cer scuze că i-am etichetat ca hoți. Am greșit. Ei nu sunt hoți, ei sunt niște bieți găinari

Niște găinari de duzină care s-au mulțumit cu aburii puterii. Scripcaru, un găinar mai viclean ca o vulpe turbată, hămesită, care a trăit până acum cu foamea aia moștenită de când plimba urzicile din lighean în ibric, dar care a reușit să se facă util. De ce spun că este un găinar? Păi ce este dacă el se bucură la o mașinuță plătită din banii publici? La un șpriț turnat cu boltă în pahar de cei care au nevoie de un contract? Săptămâna aceasta a fost trimis în judecată, a treia judecată, tot pentru o găinărie. Adică pentru o pomană cum nici la biserică nu se dă, că e rușine, e prea puțin. Este la al treilea dosar și toate trei sunt despre mizilicuri, despre găinăriile făcute. Asta arată ce foame are primarul, ce nevoie de recunoaștere. Am întâlnit în viața mea oameni plecați „de jos“, oameni care după ce au reușit nu au devenit ce a devenit găinarul șef al Brașovului. Unul dintre acești oameni mi-a spus că odată cu venirea părinților lui din Moldova la Brașov a avut o mare șansă, șansa educației și a dezvoltării. Un om care a reușit și care mi-a spus: Nu ne-am lăsat opincile la bariera orașului. La început nu am înțeles care era treaba cu opincile. Apoi mi-am dat seama că omul vorbea despre opincile alea pentru că erau ceva ce arătau originea lui: moldovean de la țară, om muncitor și onest, care niciodată nu a făcut compromisuri, care nu și-a trădat originile și căruia nu i-a fost rușine cu numele lui. Și da, tot Gheorghe se numește, ca atunci când a venit la Brașov! Bravo Gheorghe, rușine „George“!

Acum să ne întoarcem la George al nostru. Cum spuneam, este la al treilea „mandat“ dat de justiție. A treia trimitere în judecată și toate trei pentru găinării, pentru atitudine fomistă. Și ca să fie tabloul complet, pe lângă el a fost trimis în judecată și secretarul Primăriei, doveditul securist torționar Paraschiv. Ăsta este cel care s-a ocupat de legalitatea actelor emise de primar. Unii spun că securistul era la dispoziția lui Scripcaru. Greșit. Omul a fost plantat acolo doar pentru a se asigura că Gică al nostru face ce trebuie. Acum, Noni securistul și-a dat demisia în timp ce noi așteptăm decizia finală a instanței care va spune că este un securist torționar, fost lucrător de poliție politică, specialist în ruperi de degete și frângeri de visuri despre libertate. Această decizie a instanței este mai mult o măsură reparatorie, morală.

Eu pun întrebarea: dacă a mințit și Scripcaru l-a susținut, înseamnă că toate deciziile semnate de maiorul torționar au fost ilegale. La fel de ilegale au fost și sumele de bani încasate de maior. Care sume trebuie recuperate deoarece au fost încasate ilegal, prin minciună și fraudă. Nu este greu de recuperat aceste sume, chiar dacă cei doi găinari nu preau au nimic în afară de datorii. Este simplu, trebuie să luăm urma banilor, să mergem până acolo unde i-au ascuns. Și asta facem noi, căutăm banii, care deși sunt făcuți din găinării s-au strâns mulți. Iar prejudiciul, furtul, ciordeala, toate pot fi recuperate. Și puse la locul lor, acolo, la bugetul furat. Iar sumele nu sunt mici. Noi le estimăm la peste 400 milioane de euro. În numerar. Apropo, giratoriile vă dau apă caldă și căldură în apartamente? Nu? No, dați ture în giratorii și ardeți panseluțe, vă veți încălzi!

Alexandru PETRESCU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...