Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

O politică sănătoasă pentru români – Promovăm produsele alimentare autohtone

• Idei novatoare ale candidatei pentru Senat din partea ALDE, Laura Ioana Bratosin pentru revitalizarea industriei alimentare

Reclădind România nu putem să uităm sectorul alimentar, sector care a adus în trecut și care, chiar și acum – prin eforturi deosebite – aduce un plus de valoare autentic românească pe o piața invadată de mărfuri de import și pervertită de multinaționale, concerne si corporații transoceanice ce sugrumă producătorii autohtoni și sufocă segmentul alimentar cu produse artificiale, fără gust, fără valoare nutritivă și pline de conservanți nocivi, întrucât sunt aduse de la distanțe mari. Nu pot să ascund faptul ca această politică de a distruge și de a ignora tot ceea ce este românesc și autohton, a fost și este susținută centralizat de către executiv și administrație, aspecte pe care noi ca români nu le mai putem tolera, situații care trebuie să ia sfârșit și împotriva cărora sunt hotărâtă să mă implic total, pentru a eradica acest flagel grotesc, această infecție ce riscă să devină cronică, fiind foarte nocivă pentru români și pentru România din mai multe puncte de vedere.

Este nocivă din punct de vedere al profitului românesc și nu în ultimul rând este nocivă din punct de vedere al sănătății populației. În perioada de dinainte de revoluția din 1989, a existat un sector foarte puternic în ceea ce privește industria alimentară, cu un puternic contingent de cercetători, segment care exporta produse de calitate în toată lumea aducând valută în țară și un profit demn de luat in seamă.

Din păcate, departamentul de cercetare al acestei industrii a fost pus demult „pe pauză“, însă – din fericire – mai există câțiva cercetători inimoși, iar parte dintre aceștia îi cunosc. Îi cunosc deoarece parte din ei mi-au fost profesori, la universitatea de profil din Galați, altă parte mi-au fost colegi iar acum fac cercetare la diferite unități de procesare din industria alimentară. Motorul de creștere al unei industrii alimentare sănătoase și puternice, precum și forța motrice de propagare a efectelor benefice – ale acesteia – pentru economie și pentru populație, se află în mâinile noastre.

Forța motrice a întregului concept prezentat de candidatul la Senat, Laura Ioana Bratosin, este centralizată în jurul creării premiselor unui cadru legislativ axat pe politici agrare, care să concorde cu nevoile pieței românești. Trebuie să creăm o legislație care să ajute producătorii autohtoni de cereale, legume și carne. În țara care în perioada interbelică a fost numită „Grânarul Europei“, noi producem pâine, dar grâul îl importăm, producem bere dar nu mai avem culturi de hamei, producem mezeluri dar nu din carne proaspătă, ci din carne importată, ceea ce nu ne face să fim competitivi. Subvențiile pentru agricultură pe care le practică alte state membre, ale Uniunii Europene fac ca prețurile pe care noi le avem ca materie primă să nu fie competitive cu prețurile produselor similare din import. Este nevoie ca – de urgență – legislativul să se implice și să creeze platforma legală care să ajute și să promoveze produsele agricole românești și de asemenea este nevoie de măsuri legislative de relaxare a politicii statului, vis a vis de procesatorii produsului agricol finit, pentru a putea creea mărfuri alimentare naturale și competitive ca preț cu cele de import. În acest moment, politicile necesare industriei alimentare se hotărăsc la ministerul agriculturii, politicile economice la ministerul economiei.

Este din ce în ce mai pregnantă utilitatea unui minister de profil, utilitatea unui minister al industriei alimentare.

Resursa de hrană este cea mai importantă resursă a unei țări, tot atât de importantă ca cea de apă. Putem trăi fără minim de confort, dar fără hrană nu. Încă avem resurse materiale ca și bază pentru producție, avem oameni pregătiți în domeniu, avem cercetători de renume care încă nu au plecat în străinătate și nu în ultimul rând, prin revitalizarea acestei  industrii s-ar creea zeci de mii de locuri de muncă. Tot ceea ce ne trebuie pentru a redeschide „Cornul Abundenței“ care a fost industria alimentară românească, tot ceea ce lipsește, este o așezare a legislației pe considerentele expuse mai sus, punând la masa discuțiilor toți factorii implicați, deopotrivă producători agricoli, procesatori din industria alimentară, cercetători, astfel încât aceasta să devină vârful de lance al industriei românești, iar Câmpia Română sa redevină „Grânarul Europei“.

Comandat de ALDE Brașov. Editat de SC ABC Medianet Galaxy SRL Cod unic AEP 11160008

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...