Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Vremea porcului

porculNu, nu e vorba de Ghiţă. Şi nici despre „domnul“ soţ îmbrăcat în maieu şi care se scarpină pe burtă, pleoscăind din bere, deşi sezonul în care ne aflăm se potrivește și godacului, și celor mai puțin iubiți de neveste, și evident și unora dintre cei care acum se bat cu pumnul în piept că sunt puri, iar după alegeri îi mai vedem când o zbura porcu.

În fine, în copilărie am crescut cu pușculița. Să economisim bani de bicicletă, de role, pentru o păpușa nouă, o carte… Ei bine, pușculița porc are o istorie interesantă. Un băiat american a vrut să ajute financiar o comunitate de leproși, primind de la tatăl lui 30 de bănuți (cota pe cap de familie). Cu această sumă se asigura tratamentul unui copil pentru un an, iar băiatul s-a gândit că e prea puțin. Așa că a cumpărat un porcușor cu cei 30 de bănuți, pe care l-a crescut pe câmp, fără bani, iar cand godacul a crescut mare și gras, l-a vândut, donând banii pentru cauza inițială, asigurând astfel tratament bolnavilor, pentru un timp mai indelungat. În scurt timp, ideea lui a devenit populară și un fabricant de pușculițe a realizat aceste obiecte sub formă de porcușor, pentru a impulsiona lumea să doneze.

Iată că existența pușculiței neguițătoare în casele noastre are o explicație și o istorie. Probabil că unii se gândeau de la vorba aceea cu „îngrășatul porcului în Ajun“. Ei bine, nu.

Și dacă închizi ochii, iar prima imagine cu o pușculiță care îți vine în minte, este Ghiță cel din porțelan de dimensiuni generoase, care trona cu fundul în sus în fiecare sufragerie din casele românilor, ei bine… da. Probabil că a fost cel mai vândut accesoriu de casă înainte de `89.

Ei bine, între timp, pe piața de la noi, au apărut și modele de porci moderni, artistici, glamuroși, fistichii, unii chiar kitsch, alții chiar frumoși, care pot fi un accesoriu potrivit, fie pe polița șemineului, fie pe un raft sau pe o altă piesă de mobilier. Important este să fie ușor accesibilă fanta prin care să strecurați banii, pentru că până la urmă acesta este scopul pușculiței. Acela de a economisi pentru ceva anume. Iar cînd vine vremea și porcul s-a îngrășat… să-i faci de hac!

Karla TITILEANU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...