Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Știați că sunt alegeri în două săptămâni?

Orice am spune, nu cred că prea mulți dintre brașovenii noștri au habar că peste două săptămâni vom putea merge la vot. Dacă în urmă cu câțiva ani, știam cu toții că sunt alegeri, de data aceasta ca urmare a schimbărilor legislative, nu se mai pot face foarte multe cheltuieli și candidații nu mai au voie să-și facă reclamă în afara acelor panouri puse ici și colo prin oraș. Așa că este o liniște mormântală. O liniște care va duce după estimarile mele la o prezență la vot de sub 30%.

La o așa prezență nu o să putem vorbi de legitimitate. Dar democratic nu vom putea comenta rezultatele. Ce este interesant este că nu mai avem candidați locomotivă care să tragă cu personalitatea lor partidele, sigur cu excepția lui Băsescu care se poate însă să facă mai mult rău decât bine. Ca urmare suntem în situația în care se redistribuie cărțile. Și se poate să apară surprize. Dacă ne uităm pe afișele de reclamă ale candidaților sau pe ce publică în presă ne dăm seama că unii dintre ei sunt în eroare. Nu înțeleg pur și simplu că nu mai avem vot uninominal ci este de data aceasta un vot politic. Ca urmare cei care au înțeles fac reclamă partidului sau se bazează pe forța de grup în timp ce diletanții se comportă ca la votul uninominal și sunt bucuroși să-și vadă fețele pe afișe.

Bine, în cazul unora se poate să fie probleme patologice și să vorbim de boli psihice. Cu o testare psihologică a candidaților am putea să descoperim câțiva candidați egomanici. Dar dacă legea nu prevede îi luăm de buni. Mai avem două săptămâni până la alegeri. Mă aștept la o surpriză. Aceea ca partidul sistemului, partidul Albă ca Zăpada născut în alegerile pentru capitală, acela cu Nicușor, Clotilde, Hilde și ceilalți candidați să fie sprijinit și să se creeze un val în favoarea lui. Un val gândit în laboratoarele păpușarilor și care se bazează pe reacția firească de nemulțumire a românilor față de ce s-a întâmplat până acum în 27 de ani de așa-zisă democrație.

Nu știm însă cât o sa prindă la popor sau cât se va pierde din această nemulțumire și pur și simplu, nemulțumirea să se transforme în absenteism de la vot. Oricum, se dorește ca acest partid, uniune, mișcare să obțină cât mai mult, chiar și în dauna PNL-ului.

V.D. TOTH

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...