Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Demnitate pentru femei!

  • Candidatul ALDE la Senat Laura Bratosin, se întreabă: „Violența împotriva femeilor este oare un flagel de neoprit?!“ Violența împotriva femeilor este un subiect sensibil și dureros. Fenomenul nu ar trebui să-şi aibă locul într-o Românie Europeană. Flagelul este prezent nu numai în familiile defavorizate sau în mediul rural, il întâlnim și în mediul urban și în familii intelectuale.

Violența împotriva femeii este în toată lumea, dar niciunde nu există vorba populară: „Femeia trebuie bătută chiar și fără motiv, pentru că știe ea de ce!“ Implementarea normalului ar fi abordarea prin politici publice. Dna Bratosin vine în întâmpinarea ONG-urilor conduse de dna Maria Săsărman și dna Gabriela Braga care aduc dovezi de bune practici din Spania, prin Ambasadorul Spaniei, din Germania, prin Ambasadorul Germaniei și din Austria, fiecare explicându-ne stadiul implementării Convenției de la Istanbul.

Scopul Convenției: protecția femeilor împotriva formelor de violență și prevenirea și urmărirea în justiție, eliminarea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice; de a contribui la eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor și de a promova egalitatea între femei și bărbați; de a proiecta politici pentru protecția și asistența victimelor violentei împotriva femeilor si a violenței domestice, etc.
Doamna Bratosin ne informează despre organismele din Romania din domeniu. Vorbim de prima întâlnire a Comitetului Interministerial pentru Prevenirea și Combaterea Violenței în Familie. Acesta s-a înființat prin Memorandum al Guvernului României, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin ANES, și are rol consultativ în prevenirea și combaterea violenței domestice. Din statistici situația la nivelul 2014 – 2015 este îngrijorătoare, în prezent, emiterea ordinului de protecție pentru victima unei violențe domestice dureaza, 30 de zile, cu 7 zile mai puțin decât in 2014, dar timpul tot este prea lung si violenta e continua.
Din 1771 de cereri de emitere a ordinelor de protecție in 2014-2015, 91,8% au fost cerute de femei. Altă cifră sinistră este numărul de sesizări de violență în familie la nivelul anului 2014, primit de la Direcția pentru apelul unic de urgență 112 si anume 40.745 de sesizări. Laura Bratosin ne spune ca: „Pentru acest subiect trebuie făcut mai mult la nivel de Stat. Esența este concepția legii și ca viitor senator voi fi direct și nemijlocit implicată în elaborarea legislației, mă voi implica personal, existând pârghiile necesare să o fac. Este păcat că încă suntem „aici“. Nu mai știm să ne învățăm fetele că au dreptul de a NU fi abuzate, să se comporte demn. Au dreptul la egalitate de șanse la fel ca bărbații! O educație în acest sens cu siguranță nu ar face rău nimănui. Poate ar trebui să ne îndreptăm cu educația și spre partea masculină de o anume factură, să înțeleagă că Nu, înseamnă NU atunci când vine vorba de abuzuri. Sau mai simplu, NU, înseamnă NU in orice împrejurare.“

Laura Bratosin – candidatul ALDE pentru Senat

Comandat de ALDE Brașov. Editat de SC ABC Medianet Galaxy SRL Cod unic AEP 11160008

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...