Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

România, model performant de Corupție?

  • Viciu social străvechi, corupția reprezintă o formă de automotivare puternică pentru foarte mulți dintre cei care vor să parvină în funcții, de obicei publice. Sau poate că pur și simplu dorința de a avea mâine mai mult decât astăzi îi predispune pe mulți la actul reciproc al coruperii.

Dincolo de mecanismele fundamentale ale corupției studiate de specialiști se ascund consecințele, adevărate drame sociale trăite constant de majoritatea oamenilor acestei țări. Corupția ucide atât individual cât și Colectiv! Șpaga, traficul de influență ori abuzul în funcție au ajuns deseori să fie ambalate democratic și protejate prin lege. Pe când occidentalii experimentau neîntrerupt modele de eficientizare a muncii, la noi se încetățenea un model al omului „realizat în viață“, indiferent de preț și de metode.

Mai gravă este transmiterea sub forma unui veritabil învățământ alternativ, firește neoficial, a corupției ca modus vivendi, inevitabil și totodată dezirabil. Cele mai recente studii așează țara noastră pe primul loc din Europa în ceea ce privește nivelul corupției, cu un procent de 40%. Pe verticală, traseele de corupție traversează constant clasa politică. Paradoxal este faptul că, deși prezentăm cel mai mare procent de insatisfacție la adresa clasei politice, suntem singurii care, de mai bine de 26 de ani, nu am avut niciun miting împotriva corupției iar implicarea la acțiuni anti-corup- ție este minimă. Tot ce am putut spune mereu este că gradul de toleranță la corupție depinde de gradul de educație.

Ceea ce nu ne-a împiedicat să ne lamentăm atunci când s-au introdus camere de luat vederi la examenul de bacalaureat. Și astfel are loc un efect de contagiune, inclusiv între generații, care amplifică și dezvoltă constant fenomenul corupției. Ideea de a fi şmeker e considerată nu doar acceptabilă, ci îmbracă o formă de mândrie. Mai mult, unii au ajuns să cultive chiar un adevărat spirit competițional și inovativ în privința metodelor de corupție. În acest spirit, eu, Gabriel Antohe, candidat la Senatul României din partea PMP voi lupta pentru:

  • Accederea în funcții și demnități publice exclusiv a oamenilor integri și care au făcut dovada profesionalismului de-a lungul anilor;
  • Introducerea în programa școlară a unor ore cu caracter obligatoriu, în cadrul celor de cultură civică, de ,,meritologie și anticorupție“. Tinerii sunt primii care trebuie să conștientizeze că prin actele de corupție se fură de la noi toți și că acest fenomen se hrănește și din atitudinea pasivă a celorlalți;
  • Înființarea unui mic departament de analiză și comunicare permanentă a nivelului prejudiciilor financiare aduse bugetului de stat de fenomenul corupției, structură care să se afle în contact nemijlocit cu presa și societatea civilă;
  • Realizarea de programe media educaționale de prevenire, recunoaștere și descurajare a corupției, care să conțină și explicarea prin exemple concrete a mecanismelor de corupție atât de la noi cât și din alte țări dezvoltate. Aceasta pe principiul că metodele de corupție au un anumit caracter de universalitate.
  • Respingerea ideii de „răspundere nuanțată“ a celor care fraudează banul public. Amenajarea unor parcuri și spații de joacă nu scuză marile acte de corupție. România, model performant de Corupție?
  • Viciu social străvechi, corupția reprezintă o formă de automotivare puternică pentru foarte mulți dintre cei care vor să parvină în funcții, de obicei publice. Sau poate că pur și simplu dorința de a avea mâine mai mult decât astăzi îi predispune pe mulți la actul reciproc al coruperii. Mai gravă este transmiterea sub forma unui veritabil învățământ alternativ, firește neoficial, a corupției ca modus vivendi, inevitabil și totodată dezirabil.

Cele mai recente studii așează țara noastră pe primul loc din Europa în ceea ce privește nivelul corupției, cu un procent de 40%!

Gheorghe Gabriel ANTOHE – candidat din partea Partidului Mișcarea Populară la Senatul României

Comandat de PMP Brașov. Editat de SC ABC Medianet Galaxy SRL Cod unic AEP 11160002

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...