Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Aprindem orașul

20161206_192242Îmi pare că sună a incendiu și nu-i prea mare diferența, căci cred că noi toți ăștia care am făcut o oră de pe la birou până acasă în seara în care s-au aprins luminile-n brad, simțeam că ne ard creierii prin mașini. Da, căci tot poporul, cu mic, cu mare s-a îmbulzit să fie părtaș la giga evenimentul anual. Ca și când mâine ar pleca bradul de-acolo și luminițele vor avea becurile arse. Sau mai știi? Și totul pentru ce? Pentru un mare fâs! Da, FÂS. Nu fâș, deși e frig.

Aceleași decoruri impersonale, aceleași luminițe ieftine și obosite, aceleași mândrii false de mari designeri ai urbei. Un FÂS! Am scris parcă și anul trecut pe subiectul ăsta… și uite că nu s-a schimbat nimic. Același târg obosit cu niște căsuțe al cărui model l-au copiat prost evident,  după cel desenat de mine și realizat de niște meșteri voinici de pe la Covasna în 1999. Atunci, la revelionul anului 2000, pusesem căsuțele într-o configurare de sat, creând trasee alei pentru plimbăreți, căsuțe în care n-am lăsat pe nimeni cu chinezării și cașcavaluri italiene. Nu exista căsuță de la care să pleci cu mâna goală…  Dar deh… așa se întâmplă când nici măcar să copiezi nu ești în stare. Faci copii ieftine ale unor lucrări în care s-a investit concept, poveste, muncă, artă, creație, oameni, profesioniști și cunoștiințe.

Dar e fain să ne credem oraș turistic, mai ales când în zile de sărbătoare, când toată țara (ca să nu zic planeta!!!) se luminează și lumea se bucură de zile libere, de luminițe, de moși, de brazi… noi să stăm în beznă, pentru că da!, Brașovul e special. Trebuie să fie mereu ultimul. Chiar și la aprinsul luminilor în oraș. Uite-așa azi apare o știre doar despre Brașov, că pe 1 decembrie au intrat toate orașele la calup. Iar acum, subiectul potrivit al știrii ar fi chiar ăsta: Brașovul este special! Așa cum li se mai spune persoanelor cu dizabilități.

Da, avem un handicap. Ăla că încă duduile și monșerii de pe la primărie  n-au aflat că marile orașe (fără pretenții de capitală culturală, orașul turistic nambăr uan al României etc.. bla-bla ca Brașovul) spre care se uită cu jind de la distanțe galactice, își angajează profesioniști pentru decorurile de Crăciun. Aprindeți-vă!

Karla TITILEANU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...