Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Sistemul-realitate sau teoria conspirației?

•  Foarte des se vorbeste în presă, la TV sau pe Internet despre Sistem, despre cât de rău este acesta, despre cum coordonează acesta, într-un mod ocult, tot ceea ce se întâmplă la nivel politic și economic în țara noastră. Așa o fi sau e doar o legendă umflată?

Într-o țară care are ca mit fundamental Miorița, unde fatalismul sorții se împletește cu balcanicul „Capul ce se pleacă, sabia nu-l taie“ majoritatea va tinde să nu facă nimic pentru că, deh, așa e scris sau pentru că „eu sunt prea mic ca să schimb ceva“. Ei, dragilor, abia atunci propaganda și-a atins scopul, când omul nu mai luptă pentru el, pentru comunitatea lui sau chiar și pentru o idee.

Și totuși, ce este Sistemul? Sau vorbim despre Sisteme? În mod concret putem să vorbim despre schimbarea unui sistem politic, început în mod vizibil prin Revoluția din 1989, de care ne despart, iată, 27 de ani. Unii spun că pregătirea schimbării și a evenimentelor din 1989 a început cu mult înainte, dar nu asta este tema de astăzi. Despre ce schimbare este vorba? Despre schimbarea unui sistem politic comunist cu unul capitalist. În ce măsură a reușit această schimbare? Putem discuta. Dar grav este faptul că această schimbare durează de foarte (prea) mult timp. Unii s-au plictisit deja. Alții și-au pierdut încrederea. Alții, mai în vârstă, își aduc aminte de vorbele lui Silviu Brucan care spunea că o să dureze 20 de ani schimbarea și spun că bătrânul comunist a fost un optimist. Ca orice schimbare, și schimbarea la nivel de societate trece obligatoriu printr-o fază de furtună; fază în care vechile structuri de putere se distrug pentru a face loc altora noi. Durata acestei faze ține doar de priceperea celui sau celor care dirijează schimbarea. Cu cât acesta știe mai bine ce face, cu atât această fază durează mai puțin și este mai calmă și cu mai puține  tensiuni. La noi în mod clar nu am avut cei mai înțelepți și mai bine pregătiți manageri ai schimbării. Hai să vedem cum s-a ajuns totuși la aceasta.

Toate instituțiile sau organizațiile sunt formate din oameni. Unii sunt buni, alții sunt slab pregătiți, alții sunt corupți. Fără aceștia din urmă, astăzi eram departe.  Orice instituție, ca și un organism viu, ar trebui să aibă însa un sistem de protecție prin care să elimine infecțiile și să îndepărteze din organism celulele care au luat-o razna. Dacă nu se întamplă asta, apar tumorile (cancerul, pe înțelesul tuturor), care se hrănesc cu resursele organismului viu și care pot să-l și omoare când se generalizează. Vă sună cunoscut? Să fim mai concreți. Conducerea la nivelul unei societăți democratice este a poporului și se exercită prin intermediul unor aleși. A unor oameni care sunt votați de alți oameni și care sunt sprijiniți de niște centre de interese, în principiu economice. Acești lideri politici, o dată ajunși în funcții, își folosesc influența pentru a-i numi în funcții  inclusiv pe șefii unor instituții de forță ale statului român.

Nu o să dau exemple pentru a nu nedreptăți cumva vreo instituție și pentru că nu e corect să dau în ele, ci să amendez oamenii care se regăsesc în aceste ipostaze. Vorbesc despre instituțiile de control, care au menirea să urmărească, să identifice abaterile, să sancționeze, să aresteze și mă opresc aici. Cred că este clar. Acești șefi, odată ajunși în funcții, fac tot posibilul să sprijine șeful politic care i-a pus în funcții. Cum fac asta? Simplu, făcând presiuni asupra adversarilor politici ai acestuia, restrângându-le accesul la resurse, făcând abuz de funcțiile lor, făcând o presiune explicită sau doar sugerată asupra mediului de afaceri. Și atunci se induce ideea că X, candidat politic, este sprijinit de anumite instituții și că orice ar face oamenii de rând, nu vor putea schimba nimic.

Mai mult, acești șefi politici încep să controleze și ceea ce ajunge la oameni, printr-un control al instituțiilor de presă. Cu alte cuvinte, apare doar cine doresc jupânii, restul nu au acces sau sunt loviți de către presa subordonată, cu informații de multe ori false sau scoase din context, primite de la șefii instituțiilor de control. Ei bine, nu e așa. Asta se dorește să credeți voi numai. Așa cum s-a văzut și la alegerile din SUA, nu a câștigat candidatul Sistemului, ci nemulțumirea omului de rând, exprimată prin vot a dus la câștigarea alegerilor de cel căruia nu i se dădeau mari șanse. O să vă dau exemple concrete într-un număr viitor al Gazetei Brasovului despre ce pune în mișcare acest sistem la noi acasă, la Brașov.

Cu alte cuvinte, votul poate schimba tot acest sistem corupt cu care ne confruntăm. Așa că, gândiți și apoi votați!

V.D. TOTH

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...