Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Campania dinaintea falimentului – în lehamite și zornăit de cătușe –

•  A luat sfîrșit cea mai ciudată campanie electorală din istoria României! Desfășurată sub semnul lehamitei unei populații resemnate – care nu mai poate redeveni popor, dacă o fi fost vreodată – și al zornăitului cătușelor această simulare a „bătăliei“ electorale a oferit un spectacol „de doi lei”, ignorat de „prostimea” chemată să voteze

Privind „întîmplările“  mai atent realizăm că, din underground, lucrurile au fost atent și pervers orchestrate pentru ca, sub amăgitorul slogan al schimbării clasei politice, la „numărătoare“, cu sprijinul  obișnuit dar mult mai consistent al „butoanelor“, al trucurilor cunoscute, de exemplu cel cu diaspora care nu e lăsată să voteze dar aduce cîte voturi sînt necesare pentru a face diferența, să iasă ceeea ce s-a comandat.

O premieră memorabilă a fost arestarea șefei autorității electorale, la început de campanie, „mișcare“, m-am consultat cu colegi din mai multe țări și de la organisme care (mai) apără libertățile și democrația „consumată de liberalism“, nemaiîntîlnită în Uniunea Europeană dar nici în țări ale Americii Latine sau în alte zone dominate de dictaturi de notorietate. Adică, „Vedeți ce și cum faceți, nu vă agitați prea tare, că vă arătăm în cătușe și vă băgăm la beci.“ În fond, această madam Pătru putea fi umflată oricînd, și atunci cînd ocupa funcția de vicepreședinte și ca președinte și ca băutoare fruntașă, în chiar ziua votării, alături de partea care trebuia și s-a și întîmplat să cîștige alegerile. De ce a fost luată acum? Întrebarea este retorică. Pe șeful STS, eternul general Opriș, nu a fost nevoie să-l aresteze. El cunoaște bine „butoanele“ și va executa „scrofulos la datorie“  ce i se va comanda. Părților aflate în competiție, mai precis personajele vizibile, de la vîrf, cei care instrumentau campania și mai știau cum să mobilizeze votanții, fără deosebire, de la Dragnea la Blaga, Tăriceanu, Băsescu etc. au fost „invitați“ pe la DNA, pe la Parchete, li s-au vînturat pe la nas cătușele, fiind sfătuiți să-și vadă de treabă și să o lase mai moale. Ceea ce au și făcut cei care au mai jucat în comedia așa ziselor dezbateri televizate, niște schimburi de vorbe fără fond, atacuri la adversari, pe teme arhicunoscute,  într-o sărăcie de programe, de idei,  incredibile în conjunctura actuală. Au făcut excepție emanații tragediei care a adus ca marcă electorală „frumoșii tineri“ – absolut dezinteresați și ignoranți în ceea ce privește campania dar gata să se lase manipulați, dacă va fi cazul „să curgă sînge“, cum scria un candidat la Senat (!?!) nou-nouț, oengist notoriu – adică  „nicușordanchlotilzii“, atît de dragi lui Iohannis și serviciilor, grupurilor de interese, politice, militare și economice străine, care i-au recrutat și crescut de mici.

De „băgat“, nu s-a mai „băgat“ nimic vizibil. Nu tu o găleată, un pui-grill, niscai făină, mălai, ulei, de geci, căciuli  și tricouri, nici vorbă, pînă și pixurile și brichetele au dispărut, ceea ce le-a creat un „disconfort“ nu numai votanților  ci și celor care gestionau banii pentru „daruri“, cîteva procente la partid, mai multe în conturile persoanelor care „binemeritau“. Așa că, atunci cînd l-am întrebat pe un nene – cînd m-a sunat Alexandru să mă invite să-mi dau cu părerea despre această campanie mă aflam în cealalată Românică, la un vin fiert – cu cine votează mi-a spus scurt: „Cu cine? Cu Iohannis! Că el e președinte!“ I-am spus că nu sînt alegeri prezidențiale, ceea ce nu l-a deranjat: „Păi atunci, cu ai lui Iohaaannis. Ne spune primarul…“ Dacă se vor da ceva sute de lei la urne, vom vedea.

Oricum, am simțit, există FRICĂ. Nu numai în cealaltă Românie! „Domnule, au camere, să te vadă unde pui ștampila…“ Mă rog, între războaie, votanții care puneau degetul aiurea erau însemnați cu cretă pe spate și bătuți bine! Noi ne batem singuri.

O demonstrație de „spirit dictatorial“, de dispreț față de lege și bun simț au venit dinspre Cotroceni și Palatul Victoria, președintele imobiliar și tălmaci-șofer al traficanților de copii, ca și „tehnocratul“ Julien poziționîndu-se clar de o parte a baricadei de carton. Totul a culminat cu mojicia de la 1 Decembrie, care, însă, a arătat că președintele are în spate forțe care îl fac să se creadă deasupra tuturor. Ceea ce este, totuși, riscant, fiindcă „aparatul“ de represiune al statului polițienesc, „cîinii“ justiției etc. pot întoarce oricînd armele dacă simt sau li se transmite ceva.

Pe plan, local, lehamite, campanie mălăiață, aceleași promisiuni, aeroport, autostradă, spital, locuri de muncă bla-bla și cîte o idee de tot rîsul, ca aceea cu  mutarea capitalei  administrative la Brașov! Brașovul care s-a scufundat în clasamentul național fiind amenințat să iasă și din top 10 și care, acum, se duce la Alba Iulia dacă vrea oarece. Și candidați, pe lîngă cei știuți, cîți au mai rămas, total lipsiți de notorietate  și gata să coabiteze. Dacă va fi cazul… Modelul Chlotilde, „Pe miiineee să nu ma inthrebaaați, eu acuum am inthraat in politica…“ se aplică și la vorbitorii de limbă română aduși să schimbe clasa politică.
La ce să ne așteptăm? Într-o conjunctură internațională complicată – victoria lui Trump, renunțarea lui Hollande, eșecul lui Renzi, demonstrațiile  de forță militară ale lui Putin, agresivitatea lui Orban, apoi Merkel, care vrea să mai dea o tură, BREXIT-ul, valurile de imigranți  ș.a.m.d. – abordarea alegerilor generale a fost o probă de iresponsabilitate, de trădare chiar. Călin Georgescu, președintele Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma trăgea un semnal de alarmă: „România este o mină  din care se scoate, în fiecare zi, din decembrie 1989, aur. Și cînd nu va mai fi aur, mina se va închide. Falimentul este o probabilitate matematică pentru România.“ Pricepe „Grivei“ ceva? Greu de spus. Deocamdată, pe final de campanie electorală, minerii, cîți mai sînt, nu au ieșit la bătaie.Ei s-au închis în subteran. Cine nu votează, spunea Bloomberg, primarul New York-ului, nu are drept să reclame! Da, da noi, noi cu cine TREBUIE să votăm? Sau, mai direct, UNDE se vor duce voturile noastre.

Eduard HUIDAN

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...