Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

1 care ştie

Problema cadrelor medicale, pe care le-a pierdut Spitalul Judeţean, este veche. A fost întocmai ca o hemoragie, care a rupt tot mai mult din plagă și tot mai mult din sânge s-a scurs în afara organismului numit Brașov. Problema medicilor lipsă din Unitatea de Primiri Urgenţe a mai fost adusă la cunoștinţa opiniei publice, chiar și anul acesta.

Colega mea, Cristina Vecerdi a venit în plenul Consiliului Judeţean ca să ofere date precise celor interesaţi să rezolve ecuaţia gărzilor acoperite de prea puţini medici specializaţi în Urgenţe. Am spus „celor interesaţi“. Pentru că în afară de o compătimire și de aproape-o-strângere-de-mână, șefa UPU nu a primit nimic, nici măcar promisiuni de la majoritatea celor prezenţi. Sau de la Majoritate.

Următorul moment important a fost acela din 24 septembrie. Secretarul de stat Raed Arafat a venit la Brașov pentru a înmâna ISU Brașov, drapelul de luptă. Ceea ce nu s-a văzut a fost o discuţie în patru. A doctorului Arafat, cu doctorul Orţan, prefectul Băncilă și președintele Consiliului Judeţean, Veștea. Evident că ministrul cunoștea situaţia din UPU, chiar dacă nu o putea gestiona, cu Spitalul Judeţean în subordinea CJ. Dar putea oferi îndrumare celui care o cerea.

În cazul de faţă, Adrian Veștea. Președintele CJ Brașov se plângea că nu are suportul legal pentru a stimula medicii să rămână. Raed Arafat i-a dat exemplul altor judeţe care făceau exact acest lucru, dădeau niște bani în plus medicilor din specializările deficitare, ca să-i ţină pe unii, să-i atragă pe alţii. Același răspuns, cu cadrul legal, l-am primit și eu, în plenul deliberativului judeţean, atunci când am propus să cumpărăm noi două locuinţe pentru a le oferi doctorilor aflaţi la început de drum.

Mă interesa ca niște medici să știe că sunt ai comunităţii, care are grijă de ei. Dar s-a creat până la urmă și cadrul legal. Comunicam permanent cu colegii mei, printre care și doctorul Tudor Ciuhodaru de la PSD Iași, care a iniţiat o modificare a Legii Reformei în Sănătate, exact în acest sens. Acum există și suportul legal, iniţiat de majoritatea PSD din Parlament, susţinut și aplicat de minoritatea PSD din Consiliul Judeţean. Am anunţat în conferinţa de presă a partidului că pe baza acestui act normativ se pot oferi de acum bani în plus medicilor. De atunci lucrurile au mers teribil de repede. În prima ședinţă de plen după promulgarea legii, am propus acordarea stimulentelor. S-a aprobat. Aflu acum că nu eu am iniţiat asta. Nici măcar PSD. Ghinion. Se pare că administratorii publici au uitat sau nu știu. Votaţi 1 care știe!

Florin ORŢAN, Candidat PSD la Senatul României

Comandat de PSD Brașov. Editat de SC ABC Medianet Galaxy SRL. Cod unic AEP 11160007

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...