Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Alegerile au un perdant cert

• La sfârșitul săptămânii au loc alegerile parlamentare, de la care mulți așteaptă o schimbare. Se anunță o prezență scăzută la vot, pentru că românii sunt dezamăgiți de clasa politică, mai ales după ce și-au luat țara înapoi

Președintele Klaus Iohannis își dorește cu ardoare Guvernul lui, format din oameni pe care să îi poată controla după bunul plac. Cel mai probabil, ar vrea să mențină în funcție actualul Guvern Zero, format din funcționari de mâna a doua de la Bruxelles, care și-au luat concediu ca să vină în România și să se joace de-a miniștrii.

Este cabinetul creat la presiunea străzii, care promitea să salveze România, iar acum, în prag de alegeri, Julien Cioloș a revenit cu un program de guvernare și mai penibil, care nu este decât o compunere școlară scrisă parcă la orele de educație civică. Este cabinetul care promitea să aducă bunăstare românilor, deși până acum miniștrii săi au excelat doar la gargară și populism.

Dintre partidele care participă la aceste alegeri, există chiar două care s-au grăbit să își arate susținerea pentru premierul Julien și pentru eseul său, prezentat ca program de guvernare: Uniunea Salvați România și Partidul Național Liberal. Dacă pentru primul, un partid mic, nou-înființat, este de înțeles, pentru cel de-al doilea, ca partid istoric, este de neiertat. Nu înțeleg cum poate al doilea partid ca mărime din România să nu vină cu o propunere de prim-ministru și cu un program de guvernare propriu, alegând să susțină niște propuneri ale celui care, într-un an de zile, și-a arătat din plin incompetența.

Partidul Național Liberal, dizolvat în structurile fostului PDL, măcinat de corupție și de luptele interne, este pe cale să obțină cel mai rușinos scor din istorie. Partidul Brătienilor va fi condus, de către doamna Isar și tovarășii săi, spre un dezastru electoral de proporții. O spun sondajele, o arată dezamăgirea românilor și o confirmă listele cu candidați, care vor face să avem, în legislatura 2016-2020 cel mai slab Parlament de după 1989.

La Brașov, județ cu oareșice tradiții liberale, PNL este pe cale de a suferi o înfrângere binemeritată. Ca și la nivel național, partidul este măcinat de lupte interne, iar listele propuse par să fie făcute pe genunchi, din dorința de a mulțumi o clientelă de partid.

Pe de-o parte, primarul urmărit penal și trimis în judecată, Scripcaru, și-a impus pe liste câțiva dintre oamenii de casă, în timp ce vechii liberali au cedat presiunilor de la centru și au pus pe liste câteva nume controversate. Decizia de a deschide lista de la Senat cu Daniel Zanfir este cel puțin hilară. Găsit incompatibil de ANI, dar foarte compatibil pentru jurnalista Oana Stancu, Zanfir s-a aflat și se va afla în centrul unor scandaluri legate de afacerile sale, mai ales după ce a primit o sumă importantă de bani de la un off-shore. Nici notorietatea câștigată odată cu promovarea legii dării în plată nu pare să-l ajute, deoarece aceasta a fost declarată neconstituțională, astfel că nu produce nici un efect pentru Românii care au credite la bănci.

Astfel, la Brașov, liberalii nu au nici un candidat care să tragă lista, nu mai au locomotive electorale, primarul și președintele Consiliului Județean nu mai pot aduce voturi, iar pomenile electorale au fost interzise prin lege. Campanie electorală nu s-a făcut, dezbateri nici atât. Prin urmare, liberalii se pregătesc de o înfrângere istorică, dar binemeritată.

Ca fost liberal, mi-aș dori ca, din 2017, PNL să se înscrie pe o nouă traiectorie politică și să aibă capacitatea de a-și alege lideri adevărați, care să înțeleagă care sunt adevăratele valori și principii liberale și care să nu lase un partid istoric să fie omorât de Klaus și de Guvernul lui, prin intermediul unor marionete.

Până atunci, la Brașov, alegerile din 11 decembrie au un perdant cert: Partidul Național Liberal.

Sebastian GRAPĂ, senator de Brașov

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...